Свързани новини

12.10.2018 11:24

Главният мюфтият: Ислямският институт да бъде акредитиран

Видян 1001 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. В разговора двамата отчетоха добрия диалог, воден между държавата и представителите на вероизповеданията в страната, съобщиха от правителствената информационна служба.
По време на срещата премиерът Борисов и главният мюфтия обсъдиха промените в законопроекта за вероизповеданията, приети на първо четене от Народното събрание. Д-р Мустафа Хаджи благодари на министър-председателя за ангажираността му с уреждането на отношенията между религиозните институции в страната.
Премиерът Бойко Борисов подчерта, че доброто партньорство между държавните институции и представителите на мюсюлманското вероизповедание у нас допълнително допринася за недопускането на краен ислямизъм.

 "Искаме в Закона за вероизповеданията да има долна граница по отношение на финансирането, която да осигури заплащането на служителите. Това каза главният мюфтия Мустафа Хаджи след срещата, предаде Фокус.

„Поводът за срещата беше Законът за изповеданията, който вече мина на първо четене в парламента. Това е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, защото 28 години не се намери политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред. Вероизповеданията бяха маргинализирани и се смята, че те са чужди и не са част от този тази държава и от народ“, каза още той. Мустафа Хаджи посочи, че Главното мюфтийство има няколко забележки по отношение на закона.

„Първо е въпросът за Висшия ислямски институт – за нас е важно с приемането на закона Ислямският институт да бъде акредитиран, за да може да подготвя необходимите кадри, които да служат в джамиите в България и заедно с това те да не са под външно влияние. Другото е по отношение на финансирането – за нас е важно да има долна граница, защото няма фиксирана сума, която да осигури заплащането на свещенослужителите. И може да се окажем в една позиция да не можем да ги финансираме и въпреки закона, който ще бъде приет, да продължи да съществува този проблем“, каза още той и изрази надежда на второ четене проблемите да бъдат решени. „Религиозните общности, които са под 1%, според мен трябва също да получат някакво финансиране, защото те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и трябва да намерят своето място в него“, обясни Мустафа Хаджи.


Той посочи още, че очаква покана от парламента в работната група, която ще работи по закона, да бъде поканен и човек от мюфтийството.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.