Свързани новини

11.10.2018 17:46

1/3 от българчетата са с наднормено тегло

Видян 1012 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания БАСОРД даде пресконференция по повод на Световния ден за борба със затлъстяването, посветена на проблемите с детското затлъстяване, предаде БНР.


Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично. Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана. Това посочиха специалисти от Сдружението за проучване на затлъстяването. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.


     


Една трета от българчетата са с наднормено тегло, а 13% от учениците у нас са със затлъстяване, показват данните на национално проучване. Според специалистите лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години, и заседналият начин на живот са рискови фактори за десетки заболявания. Това обясни доц. Светослав Ханджиев от Сдружението за проучване на затлъстяването:


"Едно дебело дете често става пациент на клиниката по сърдечносъдови заболявания. Артериалната хипертония е много по-честа у лица, които като деца са били пълни. Захарният диабет тип II – също. Много често невъзможността на някои жени да раждат се дължи на това, че са имали наднормено тегло в детска възраст. Редица заболявания са свързани със свръхтеглото в детска възраст".


България е на последно място от страните в ЕС по консумация на мляко. "Като чуя да се говори, че консумацията на мляко е вредна – това е престъпление. Това са фалшиви новини", каза доц. Светослав Ханджиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес искате светът да ви обръща внимание

Днес искате светът да ви обръща внимание, да ви