Свързани новини

11.10.2018 11:34

Фандъкова: Само за 10 години сведохме депонирането на отпадъци от 100% до 16%

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Само за 10 години сведохме депонирането на отпадъци от 100% до 16%. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във видеообръщение по време на трета международна конференция „Разделното събиране на отпадъците за по-чист въздух“, предаде Фокус.


„Изграждането на интегрирана система за третиране на битови отпадъци в София започна преди 10 години. Днес имаме организация за разделно събиране на 12 вида отпадъци. В инсталацията за биологично третиране, от биоотпадъците произвеждаме ток и компост. В завода за третиране на отпадъците, след отделяне на всички отпадъци, които могат да бъдат рециклирани, произвеждаме RDF екологично гориво. Само за 10 години сведохме депонирането от 100% до 16%“, уточни тя.


„Системата за разделно събиране на опаковки в София работи вече 10 години. Тенденцията показва, че софиянци все по-устойчиво разделят своите опаковки от смесения битов отпадък. В завода за третиране на отпадъци на Столичната община, където на ден постъпват над 1200 тона смесени битови отпадъци, също има система, която разделя отпадъците от опаковките, както и тези, които могат да се преработват“, обясни кметът Фандъкова.


„Извън опаковките в системата за разделно събиране, разделяме още 9 вида отпадъци като строителни, електрически, текстилни и опасни отпадъци. Те имат безспорно значение към различните компоненти на околната среда. За качеството на въздуха именно разделното събиране на тези отпадъци е от значение. Изгарянето им причинява сериозно замърсяване на въздуха. Важно е хората да знаят къде да изхвърлят старите си гуми, дрехи, батерии и Столична община ще продължи да работи активно по вземане на мерки за по-чист въздух. Чистият въздух зависи от всеки един от нас“, заяви още кметът на София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от