Свързани новини

08.10.2018 09:50

Македония иска да се откажем от Самуил и Солунските братя

Видян 5701 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради бързината и липсата на дискусия покрай сключването на договора с Македония от миналото лято, наложен от САЩ, България – за разлика от Гърция – тепърва води спорове с БЮРМакедония. Южните ни съседи веднъж завинаги отрязаха всякакви мераци за дискусии и им подписаха отказ от всякакви исторически и културни претенции, което е и съвсем справедливо.


Поради некадърността на родната дипломация обаче в работната група, основана от премиерите Борисов и Заев, комшиите ни от югозапад искат например да се откажем от „българизацията на Самуиловото царство”, пише Фокус.


      Самуилово царство няма. Роденият в София Самуил е цар на България, не е случайно, че победилият го византийски император Василий е наричан именно „българоубиец”, а не „македоноубиец” или с някакво друго прозвище. Бащата на Самуил – комит Никола е областен управител на региона от България с център сегашната й столица, наричана в онези епоха Средец – българско име, идващо от думата ни „среда”, тъй като се намира приблизително в средата на Балканите.


Същото важи за славянските просветители Кирил и Методий, родени в Солун, който не се е намирал никога в пределите нито на България, нито на БЮРМ. Гонени отвсякъде, заедно със своите ученици, светците предават Богу дух. Единствено и само България дава подслон на наследниците на делото им Климент, Наум и Ангеларий, а те пък ограмотяват току-що християнизираното население на нашата държава. Една от школите, които създават е в града Охрид – тогава в пределите на България, достигала чак до крепостта Драч на Адриатическо море в същата епоха, днес Дуръс в Албания.


По информация на скопската телевизия Сител, цитирана от Фокус, македонската страна е поискала споменаването на този край да бъде извадено от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.


       Интересно е защо България изобщо обсъжда подобни теми, които не подлежат на обсъждане, тъй като историческата истина е съвсем проста, има данни за числеността на населението в Македонския край и неговия български в голямата му част характер, както и липсата на етнос „македонци” чак до края на Втората световна война. Макар и съществуваща като държава само от 27 години, БЮРМ има претенции и към праисторията, античността и средновековието ни, които са били обсъжданите теми от смесената правителствена комисия, а за Илинден ще се говори на някое от следващите заседания. Напомняме, че според премиера на БЮРМ Заев, той си бил македонски, но той даде и на нас неискано позволение да го честваме.


Няма данни никой от създателите на ВМРО или от организаторите на въстанието да е имал друго самосъзнание, освен българско и това ясно личи по техните документи, във всичко, което са писали, в това число по тескеретата и паспортите им от онова време.


Разгледани са и още няколко дати, които трябвало да се отбелязват като общи празници.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Тези наистина са окончателно самозабравили се.Стига са се самонавивали/промивали мозъците си,а да седната да си прочетат историята.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...