Свързани новини

08.10.2018 09:30

Кой иска $25 млн. от Киев?

Видян 2351 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Синодът  на Българската православна църква (БПЦ) излезе с неочаквана подкрепа за украинската църква броени часове след срещата между премиера Бойко Борисов и Патриарх Неофит, като само 19' прогнозира. Странно защо това става точно сега - 27 г. след основаването на неканоничната общност, която досега не съществуваше за нас.  Висшите духовници отхвърлиха искането на руския патриарх Кирил да се свика Всеправославен събор, на който да бъдат осъдени опитите за създаване на независима Украинска православна църква (УПЦ).
     Разкрихме реалните мотиви за спешния разговор в навечерието на втората на 4 месеца визита на Борисов при Порошенко, след като традиционно гостуванията се връщат. Формално срещата е била посветена на увеличението на заплатите на свещениците – което само по себе си е намеса в църковните дела, въпреки факта, че по закон държавата е разделена от църквата. Спешната визита обаче се наложи заради последвалото посещение на премиера в Киев.
По-рано, след солидно стимулиране в размер на 25 млн. долара от страна на украинския президент Петро Порошенко, вселенският патриарх Вартоломей, който е глава на едва 4000 вярващи в Истанбул и околностите, но не е православен папа, както мнозина погрешно смятат, призна неканоничната украинска църква. Първоначално предложената сума била 10 млн., но тя не била достатъчна за Вартоломей и залогът се покачил, разкриха киевски медии


   Въпреки,че църквата е отделена от държавата, становището е ясен политически жест. Само по себе си това е безумен акт, тъй като БПЦ има сходен проблем с Охридската църква, която отрича българския си произход.
Какво ли са получили църквата и премиера  щом в крайна сметка се е стигнало до подобна парадоксална позиция. Синодът, който има силно русофилско крило отстъпи на всички свои принципи.

  Иначе може да се говори за тенденция. Напоследък църквата все по-малко се занимава с духовното и все повече с материалното. Имуществените дела на БПЦ вече предизвкаха скандали, сред които е и случаят с отдаването на Гинка Върбакова на Патриаршията. (Всички, които ни критикуваха, че въпросната сграда не се казва „Патриаршия” могат да погледнат в столичния регистър, където тя се назовава именно така).


2 сгради собственост на БПЦ в центъра на столицата бяха наети от фирмата Инерком на Върбакова за вечни времена с позволение на патриарха, при това с твърде спорен договор, който предизвика истинско изумление в правните среди и спешно събиране на Светия Синод след публикациите по темата на 19 минути.
Договорът между БПЦ и Интерком има толкова изумителни моменти, например отдаването на 7-етажна и 4-етажна масивна сграда на пл. Неделя за двойно по-малко парисамо от наемите на търговските обекти, без офисите над тях, че дори стана обект на интерес от страна на антикорупционните органи. И не мина без поощрения. Подписалият сделката с Върбакова бързо се издигна от епископ до митрополит.

 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.