Свързани новини

07.10.2018 09:10

Скопие иска да извадим Македония от списъка с бг регионите от учебниците

Видян 2014 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Според информация на скопския телевизионен канал Сител, цитиран от Агенция "Фокус", това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските – българизацията на самуиловото царство.


Комисията бе създадена с решение на двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев.


Предложено е да се добавят източници и аргументи, за да няма различно тълкуване. По информация на скопската телевизия, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.


Професор Драган Георгиев, член на македонската група, от своя страна, заяви, че има място и нужда от подобряване на съдържанието на учебниците.


„Прецизно използване на възприятието за другия, например как македонският народ е употребен в българските учебници и как българският при нас. Забележки около възвеличавания и националистическо съдържание. Така че има конкретни забележки и от двете страни и има много място за подобряване, за да имаме педагогика за изграждане на мир и избягване на конфликти“, заяви македонският професор.


Праисторията, античността и средновековието са били обсъжданите теми от смесената комисия, а за Илинден ще се говори на някое от следващите заседания. Разгледани са и няколко исторически имена, които трябва да се отбелязват като общи празници.


„Общото отбелязване на Кирил и Методий, както и общо отбелязване на Самуил, но не всяка година, а само, когато има някои по-значителни събития", поясни Георгиев, предаде Епицентър.


През следващите два месеца членовете на комисията трябва да подготвят писмено всички забележки, които имат, за което от македонската страна казват, че ще се консултират с експерти.


Към края на ноември отново ще заседават в София, където ще сравнят писмените си аргументи.


Македония има седем представители в комисията, от които един е антрополог, а останалите са историци.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Боян Чуков Фейсбук 30.06.2019 14:08

    Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България". Наглостта на Зоран Заев и хората около него нямат граници. Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица. Този, който ослепява българските войници гърците го наричат Василий II Българоубиец (на гръцки: Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος). БЪЛГАРОУБИЕЦ!!! Зоран Заев иска да реже парче от нашата история. Какво ще ревизираме на Самуиловата България? Сега тези в София, които се прегръщаха със Зоран Заев да отговорят публично, защо позволяват въобще да се пренаписва и адаптира нашата история към конюнктурния момент. История, която е неразделно свързана с националната ни идентичност? Ще се откажем ли след време да се наречем българи? Сега става ли ясно защо гърците скачат по площадите на Атина и Солун по проблемите с Македония?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и