Свързани новини

05.10.2018 16:20

Св. Синод застана срещу руския патриарх за украинската църква

Видян 2561 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    Светият Синод на Българската православна църква отхвърли искането на руския патриарх Кирил да се свика Всеправославен събор, на който да бъдат осъдени опитите за създаване на независима Украинска православна църква, съобщава transmedia.bg.


   Напомняме, че след стимулиране с 25 милиона долара, вселенският патриарх Вартоломей, под чиято корона са цели 4000 вярващи в Истанбул и околностите, но не е православен папа, както мнозина погрешно смятат, призна църквата, която киевският президент Порошенко управлява ведно с държавата.  Вчера пък премиерът Борисов бе на спешна среща при Патриарха, на която най-вероятно премиерът е сондирал възможностите нашата да признае неканоничната Украинска православна църква.

На заседанието си отците са изслушали устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Светия Синод, което да гласи: „По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос“.

Това предложение е било подкрепено от митрополитите: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил.

Против искането на руския патриарх, когото вицепремиерът Валери Симеонов определи като „второразрядно ченге от КГБ и милиардер от безакцизни цигари“, са гласували Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан.

С особено мнение по горното решение са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион