Свързани новини

03.10.2018 17:52

Нови 3 млн. лв. отиват за подслушване

Видян 1569 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството реши да налее нови 3.1 млн. лв. за подслушвания за 2018 г. На заседанието си в сряда кабинетът е увеличил утвърдения за тази година бюджет, с мотива за "бързо променяща се оперативна среда и бързо развиваща се среда на информационните и комуникационни технологии". Това налага отделяне на значителни ресурси за иновации, които са насочени към повишаване на технологичния и техническия капацитет на агенцията за изпълнение на законово регламентираните й цели, аргументира се правителството.


От пресслужбата на Министерския съвет поясняват, че:


Поетите и очакваните до края на 2018 г. ангажименти за разходи, са съобразени с финансово обезпечаване постигането на основните цели и изпълнението на приоритетите на агенцията, произтичащи от Закона за специалните разузнавателни средства, както и за постигане на ефективен капацитет, даващ възможност за гъвкавост и адекватна реакция на възникващите в естеството на работа промени. Разпределението и изразходването на наличния ресурс е насочен към постигане на ефективност и резултатност в дейността на агенцията в условията на ресурсни ограничения.


Очевидно бързо променящата се среда за сигурност не е била взета предвид от правителството при оформянето на бюджета за тази година, тъй като ДАТО получи едва 77 хил. лв. повече от предходната година. Така разходите на службата бяха раздути до близо 50 млн. лв.


Като цяло правителството повиши разходите на всички специални служби за 2018 г. с 200 млн. лв.


Допълнителното раздуване на парите за службите идва на фона на опита да се блокира работата на Националното бюро за контрол на СРС.


В същото време данните в годишния доклад за работата на бюрото показва, че традиционно най-предпочитаните специални разузнавателни средства (СРС) остават проследяването и подслушването, а за миналата година исканията за подслушвания са се увеличили, въпреки че в сравнение с 2014 г. се отчита спад.


Най-много искания за СРС е направило МВР.


ДАТО беше създадена в мандата на правителството на Пламен Орешарски след поредицата от скандали с подслушвания и тревожната статистика за рязък скок в разрешителните за СРС. Със законови промени дирекцията за подслушвания СДОТО беше извадена от МВР и създадена нова независима структура. Година преди това имаше скандали именно около тази дирекция в МВР и нейни служители, както и за безразборното подслушване на граждани.


На фона на увеличаващите се средства за службите стана ясно също, че премиерът, в качеството му на председател на Съвета по сигурността, и началниците на служби не спазват закона, както по отношение на контрола на работата им, така и по отношение на боравенето с класифицирана информация.


Източник: Оффнюз


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали