Свързани новини

02.10.2018 18:10

Ексминистър: Кражба с лъжи е здравната реформа

Видян 2602 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Двата предложени модела за реформа на здравеопазването са „чист камуфлаж” – и  са в интерес на частните застрахователи, заяви в интервю за Гласове д-р Илко Семерджиев, основател на БЛС и бивш министър на здравеопазването (1999-2001г. и 2017 г.).


Ексминистърът е разочарован от предложението на здравното министерство. По думите му, вместо нов модел на здравната система получаваме оферта за смяна на модела на финансиране от здравноосигурителен към застрахователен. Кой ще иска да застрахова болните от рак и други тежки диагнози?



Семерджиев припомни, че предложеният модел работи в много малко страни по света и посочи за пример  САЩ. Той подчерта, че там медицината е една от най-скъпите в света, а  че разходите стигат до около $9 000 на глава от населението за една година, което е над два пъти повече от страни като Германия, Франция, Австрия, Канада и др.


 Прогнозите показват, че от 17% от БВП, колкото в САЩ се разходват днес за здравеопазване, през 2030 г. те ще нараснат до 29%, с което ще бъде застрашена икономиката. Това ще се случи и в България, ако минем към застрахователен модел.


Само за сравнение, по данни на Евростат общите разходи за здравеопазване в България за 2016 г. са 7.746 млрд. лв. (3.715 млрд. лв. от тях са частни разходи, а 4.031 млрд. лв. са публични), което означава, че общо разходите за здравеопазване на един човек за една година у нас са в размер на 656 $ или над 13 пъти по-малко отколкото в САЩ.


При застрахователните модели, които работят на принципа на калкулация и управление на риска, застрахователната премия се определя от здравния статус, посочи Семерджиев.  Това означава, че всеки пациент ще има рейтинг, който ще го категоризира по степен на риск.


Ако НЗОК бъде пререгистрирана като застрахователна компания, то тя ще има своите пазарни интереси.  В новото си качество компанията ще има основателни претенции да прави самостоятелни разчети въз основа на които да определя застрахователните премии. „Това ще направят и другите застрахователи и бъдете уверени, че ще го постигнат, защото това е легитимната същност на застраховането”, алармира ексминистърът.


 „Това ме кара да мисля, че сме свидетели на корпоративно-политически лобизъм, прикрит зад уж добри бюджетни намерения”, констатира той.


Твърденията на Ананиев, че доплащането за здраве ще бъде значително по-малко, след като се увеличи здравната осигуровка, защото това ще удари сивия сектор в здравеопазването са наивни, смята Семерджиев. „Сивият и черният сектор са криминални и не се удрят като им даваме повече пари, а с повече законност и ефективни наказания за нарушителите”, подчерта той.


От структурата на непубличните разходи се вижда, че всички изходни данни на Ананиев са неверни, което прави и предложенията му неадекватни – това ме кара да мисля, че ни вкарват в дебат, зад който не се крият легитимни цели, а частни интереси.


Освен това, срещу по-високите осигурителни вноски няма да получим допълнително нищо, освен по-голямо административно натоварване. На практика ще има до 14 броя нови застрахователни компании, които ще изискват от здравната система няколко пъти повече административна работа, констатира бившият здравен министър.


 Има и друг сериозен риск – прикрити партийни и синдикални застрахователи могат да се ползват с политически протекции, след което някой ден получим със задължителни застрахователни каси собственост на големите политически партии.  Бившият министър алармира, че при това положение всеки гражданин става уязвим. „Отказ няма да може да бъде правен безнаказано, след като те ще разполагат с цялата чувствителна до интимност здравна информация за всеки от нас”, алармира Семерджиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    На зъболекаря-импресионист илко сме благодарни за клиничната пътека "Ухапан от алигатор".

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    А как стоматологът илко ще обясни явлението "директор на държавна болница-мултимилионер"?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще