Свързани новини

02.10.2018 13:40

Желязков се обяви за връщане на полигона на шофьорските изпити

Видян 2458 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В напреднала фаза е обсъждането на вариант за закупуване на специализирани автомобили, с които да се полага изпити за шофьорска правоспособност. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК. Човешки грешки са причина за 96, 5 % от катастрофите в страната, заяви вътрешният министър Младен Маринов. „От началото на годината при пътни инциденти в България са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас“, допълни Маринов, цитиран от Труд.


Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че започва разработването на нова стратегия за пътна безопасност в периода 2020-2030 г. Отчита се повторяемост на грешките и затова в новата стратегия трябва да се наблегне и наподготовката на шофьорите, инфраструктурата, състоянието на автомобилния парк и контрола.


Системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, за да се избегне възможността изпити за шофьори да бъдат вземани с фалшиви лични карти. Дори е възможно да бъдат купени специални коли за изпити, оборудвани с техника, която да показва поведението на всички.  Не е изключено да бъде върнат изпитът на полигон, а изпитите могат да бъдат с променена форма.


По думите му става въпрос за автомобили, които са оборудвани с технически средства, които да дават пълна, ясна и точна информация за поведението на курсиста и за поведението на изпитващия. „Предстои да се уточни техният необходим брой и необходимият финансов ресурс. Обсъжда се вариантът да бъде възстановено обучението и изпитите на полигон“, обясни още Желязков. По думите му ще бъде създадено звено за наблюдение на практическите изпити за придобиване на шофьорска правоспособност.


Министър Желязков заяви, че във връзка с техническата изправност на превозните средства се предвижа е автосервизитие да дават минимум 6 месеца гаранция за извършените от тях ремонти. „В публичния регистър на сервизите ще бъде набирана и поддържана цялата база данни по отношение на характеристиките на сервиза, служителите и тяхната квалификация. Това ще дава възможност за създаване на история на ремонтите на автомобилите“, заяви Росен Желязков и добави, че с тези мерки ще се подобри пътната безопасност.


Човешки грешки са причина за 96, 5 % от катастрофите в страната. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на конференцията.


Той посочи, че броят на загиналите през 2020 в страната ни не бива да надвишава 388 души. Той каза, че макар през миналата година да е налице намаление на броя на загиналите в сравнение с предходните две години, все още сме далеч от тези данни. Според него инцидентите на пътя са предотвратими и от значение за това са участниците в движение и водачът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да усетите потребност за размисъл върху вашите дългосрочни цели

Днес може да усетите потребност за размисъл върху