Свързани новини

02.10.2018 09:40

Станишев: Поздравявам Заев за национално-отговорното поведение

Видян 1166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Партията на европейските социалисти поздравява македонските граждани, взели участие на вчерашния референдум, които с огромно мнозинство казаха „Да" на европейското бъдеще на страната и постигнатите договорености с Гърция, една от които е промяна на името на страната." Това написа президентът на ПЕС Сергей Станишев във фейсбук по повод допитването в Македония.


И продължи:


"Въпреки, че избирателната активност беше по-ниска от 50%, ПЕС очаква правителството да продължи усилията за намиране на необходимия консенсус в парламента.


Забележително е, че над 600 хил. души отидоха вчера до избирателните секции, за да подкрепят договора, който ще позволи преговорите за членство в ЕС и НАТО. За съжаление, мащабната дезинформационна кампания и призивите за неучастие в референдума от страна на десните ВМРО-ДПМНЕ и лично президента Иванов, който призова за бойкот от трибуната на ООН, разубеди мнозина да отидат до избирателните секции.


Контекстът, в който се проведе този референдум, беше много сложен както във вътрешен, така и в международен план, а националистическият дебат за македонската идентичност, подстрекаван от ВМРО-ДПМНЕ, отново взе връх. Очевидно е, че две години след падането си от власт, режимът на Груевски продължава опитите за дестабилизиране на страната. Вярвам обаче, че правителството ще продължи усилията за намиране на консенсус в парламента.


Позитивната про-европейска кампания, която проведоха Социалдемократическия съюз на Македония, член на ПЕС, даде убедителен резултат – над 90% от подадените гласове бяха в полза на европейското бъдеще на страната. Поздравявам премиера Зоран Заев за национално-отговорното поведение в този исторически момент и неуморната работа за гарантиране на добросъседските отношения в региона, включително с България.


Разликата между левите и десните в Европа и в този случай е очевидна – ЕНП отново застана на страната на популистката и националистическа риторика с негласната си подкрепа за Груевски. Осигуряването на карт-бланш за такива лидери е смъртоносно за Обединена Европа и трябва да срещне решителния отпор на всички прогресивни, про-европейски сили в Европа, особено предвид европейските избори догодинa."


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни