Свързани новини

30.09.2018 20:29

Бойкотът надделя над стремежа за евроатлантическа интеграция в Македония

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Приключи гласуването на референдума за новото име на Македония. В 19 часа местно време (20:00 часа българско време) избирателните секции в страната затвориха. Македонците предпочетоха бойкотa пред евроатлантическата интеграция, ако се съди по ниската избирателна активност, която бе регистрирана на днешното гласуване.


По данни на ДИК към 18.30 часа местно време, половин часа преди края на изборния ден, избирателната активност бе 34,09%, предаде Фокус. Това означава, че 519 435 граждани са упражнили правото си на глас. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват над половината от регистрираните избиратели - около 903 000 души.


Гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната. Въпросът, на който отговаряха македонците на днешното гласуване, бе "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.


Въпреки интензивната кампания "за" промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда не се оправдат.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви