Свързани новини

28.09.2018 11:45

Македонският президент призова за бойкот на референдума от трибуната на ООН

Видян 1494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"На 30 септември няма да отида да гласувам и знам, че и вие, скъпи сънародници, ще вземете същото мъдро решение. Гласуването на референдум е право, а не задължение." Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН президентът на Македония Георге Иванов часове преди края на кампанията за неделния референдум. На него избирателите са призовани да одобрят или отхвърлят сделката с Гърция, която открива пътя на страната към интеграция в НАТО и Европейския съюз.


Според Иванов, обаче, условието първо да се промени името на Македония е на практика призив към жителите ѝ да извършат "историческо самоубийство".


Президентът има ограничени правомощия в парламентарната република, но е декларативно близък до националистическата опозиция на ВМРО-ДПМНЕ, която в съпротивата си срещу референдума е подкрепяна и от Русия. В словото си той нарече референдума "примка за обесване", а споразумението определи като "грубо нарушение на суверенитета".


Той директно критикува представители на САЩ и ЕС, които през последните седмици почти непрекъснато пристигаха в Скопие с послание, че одобряването на сделката е единствената надежда за бъдещо членство в НАТО и ЕС.


Премиерът Зоран Заев, който сключи сделката с Гърция след 27 години бойкот от Атина, е изправен пред вот, който може да сложи край на политическата му кариера. Очакванията са, че референдумът има шанс да победят подкрепящите сделката, но ключовият въпрос е дали до урните ще отидат поне 50% плюс един избирател, за да бъде резултатът от вота валиден за промяната.


Последните социологически проучвания, публикувани от института Societas Civilis на 10 септември, показват над 70% одобрение сред избирателите на промяната на името, но едва 58% казват, че са решили да гласуват.


"Налице е координирано усилие да бъде провалено демократичното право на македонците и да бъде отнета легитимността на гласуването в референдума", се казва в изявление на Трансатлантическата комисия за честни избори. В нея членуват бившият американски вицепрезидент Джо Байдън, бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и др.


"Македонците сами трябва да решат какво бъдеще искат за страната си. Призоваваме ги в неделя да направят така, че гласът им да се чуе. Местните власти заедно с международната общност трябва да предприемат всички мерки да осигурят честно гласуване в неделя и да не оставят ненаказана каквато и да е злонамерена дейност." Комисията, обаче, не може да посочи източника на такава координирана кампания за бойкот на референдума.


Средства за наблюдение на социалните мрежи засичат през последните 50 дни увеличаване на съобщенията, публикувани от програми (т.нар. ботове) в "Туитър", както и засилване активността на нови и съществуващи автоматични профили през последната седмица. Почти всички съобщения са да се бойкотира референдума.


Комисията казва още, че нивото на политическа активност, която се наблюдава в "Туитър" за македонския референдум, надхвърля наблюдаваното при други избори с обвинения за чуждестранна намеса, включително последните кампании в Мексико и Италия. Открихме доказателства и за тайно финансиране на кампанията от лица в Гърция и Македония в подкрепа на групи, действащи срещу референдума, допълват участниците, сред които са още Майкъл Чертоф, бивш министър на вътрешните работи на САЩ и Танит Кох, галвен редактор на в."Билд".


 


Законът определя от четвъртък в полунощ да започне 48-часово предизборно мълчание на агитацията за референдума. Проевропейският лагер около Заев проведе заключителния си митинг в Прилеп, а албанските партии, които единодушно подкрепят одобряването на сделката, организираха няколко пресконференции и митинг в Скопие.


В ефира на електронните медии и в печата продължава кампанията на ЦИК "Твоето мнение е твое право", стимулираща избирателната активност.


Източник: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци