Свързани новини

27.09.2018 16:39

ВАС: Законът за частната охранителна дейност противоречи на Конституцията

Видян 1513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) смята, че текстовете в Закона за частната охранителна дейност (ЗОДЧ) противоречат на Конституцията. С функции по осигуряването на обществения ред Конституцията натоварва изрично Министерския съвет, който няма право да създава нови субекти във връзка с това свое задължение, смятат върховните магистрати.


Законът за частната охранителна дейност противоречи на Конституцията. Това гласи становището на 78 от 81 присъствали съдии на Пленума на Върховния административен съд.


Според върховните магистрати, частната охранителна дейност е строго стопанска дейност, а регламентирането на охраната на урбанизирани територии като вид частна дейност противоречи на чл. 105, ал. 2 от Конституцията, според който: "Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили". Пленумът на ВАС е съгласен с мотивите на президента по отношение на това, че с функции по осигуряването на обществения ред Конституцията натоварва изрично Министерския съвет, който обаче няма право да създава нови субекти във връзка с това свое задължение. Опазването на обществения ред е част от охранителната дейност на МВР, която се осъществява от полицейските органи, смятат върховните магистрати и дават за пример Решение № 5 от 7 юли 1994 г. по к.д. № 3 от 1994 г., според което дейностите, свързани с обезпечаването на сигурността на гражданите, се извършват изцяло от органи, предвидени в Конституцията или създадени от Народното събрание.


Спорните текстове в закона, изготвен от Министерския съвет, бяха приети от парламента въпреки съмненията за прокарване на лобистки интереси и нарушаване на основни конституционни текстове. Законът вече беше атакуван пред Конституционния съд от главния прокурор и президента, които оспориха текстовете със сходни мотиви - частни охранителни фирми ще изземват функции, които са изцяло в прерогативите на изпълнителната власт.


Новите текстове, с които се дава възможност на частни охранителни фирми да пазят цели населени места по едноличното решение на кметовете и без провеждането на обещствена поръчка, породиха съмнения и за използването на този инструмент по време на избори.


Източник: Гласове


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне