Свързани новини

27.09.2018 14:55

Туризмът иска почивки и хранене с ваучери

Видян 1544 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Ваучери за здравна превенция да могат да бъдат използвани от българите за почивка и хранене в ресторантите, както се ползват талоните, с които мнозина си купуват храна в хипермаркетите – годишната им стойност е 260 млн.лв. Това е едно от предложенията на Петия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се проведе на 26 и 27 септември – Международният ден на туризма, в Гоце Делчев и Огняново. Идеята за съвсем малка, но толкова важна за подкрепа на малкия и средния бизнес у нас поправка в Наредба №7 се поддържа от Министерството на туризма, обяви на конференцията заместникът в институцията Ирена Георгиева.


Туристическото ведомство се опитва да помогне и за спирането на нелепата идея болниците да използват първостепенно спа ресурса, което Министерството на здравеопазването, известно със своята некомпетентност, многократно доказана в практиката, предлага посредством промени в нормативната уредба. Пробутва ги не по-малко неадекватното напоследък Министерство на околната среда и водите.


На конгреса беше отбелязано нарастващото място на спатуризма, който променя досегашната сезонност на отдиха у нас. През 2017 г. вече делът на лятото е 44%, като есента изпреварва зимата – 23,3 срещу 18%, отчита доц.д-р Румен Драганов. Той още веднъж призова за онова, което 19 минути настоява от години – нормална туристическа статистика, която да използва международните стандарти за турист, както и да отчита българските гости в местата за настаняване, което до момента не се прави.


Гостуващата на конгреса Чила Мезоси – главен секретар на Европейската СПА асоциация подчерта, че в нейната родина Унгария има 77% бум на вътрешния туризъм, като 22% е делът на уелнеса от приходите на индустрията на гостоприемството. Президентът на организацията Тиери Дюбоа оцени като много модерни българските спацентрове, както и комбинацията от винен и лечебен туризъм в хотела – домакин Ува Нестум в Гоце Делчев.


Кметът на града Владимир Москов и на съдомакина – община Гърмен Минка Капитанова, представиха своите дестинации, които работят в хармония и предлагат не само балнеология с минералната вода на Огняново, но също уникалния античен град Никополис ад Нестум, приказните исторически и архитектурни резервати Лещен, Ковачевица, Делчево, но и природни чудеса като човешките глави от скали на Градище, композицията от камък Сватба, Козия камък и още много места с огромен потенциал.  


Съчетанието на античните останки с термолечението беше основен акцент в експозето на Тобиас Билещайн, който ръководи проекта Римските СПА дестинации в Европа и акцентира върху брандирането и ко-брандирането като начин за привличане на туристи в нарастващата конкуренция в сектора.


Гостуващите съседи: Маркос Данас – главен секретар на Гръцката асоциация на общините с термални извори и Николчо Илиев – кмет на община Кочани и шеф на сдружението на градоначалниците от Източна Македония, признаха, че се учат и се опитват да догонват България в областта на спатуризма, като ни канят и за инвестиции при тях.  




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Ограничете физическото натоварване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ограничете физическото натоварване, наблегнете на