Свързани новини

26.09.2018 10:16

САЩ се чудят подкрепяме ли Турция срещу тях

Видян 2664 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Бурен масов смях в залата на общото събрание на ООН предизвика изказването на американския президент, че икономиката на страната му за почти две години негово управление е станала „по-силна почти от всякога”. Истината е, че въпреки нелошите данни за ръстове, влизането на САЩ в търговска война с Китай, ЕС, Русия и още ред държави по прогнозите на всички водещи икономисти и анализатори ще доведе не просто до изолация, но до огромни загуби, до нова – по-лоша от предишната световна финансова криза, както и до проблеми за бъдещето на долара. ЕС, Китай, Русия и много други държави официално обявиха чрез лидерите си, че започват игнориране на американската валута, изтегляне на златните си резерви, държани в САЩ и масови разпродажби на и без друго рекордния дълг от САЩ от над 21 трлн. долара.


Смях предизвикаха и претенциите на турския президент Ердоган, според когото било крайно време страната му да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Напомняме, че като страни – победителки във Втората световна война, тази чест имат единствено САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.


Обиден, Ердоган бойкотира сесията и отказа да говори пред нея. Оправда това с нелепо изказване на президента на САЩ Тръмп. В областта на външната политика, където миналата година обяви за враг №1 Северна Корея, този път той нарочи Иран. Президентът на тази страна му отговори в смисъл, че САЩ стават смешни със скандалите си и олекват. Поради сближаването си с Техеран напоследък, го отнесе и Турция.  


Въпреки, че заяви, че е „твърде малък, за да коментира Тръмп”, българският премиер Борисов проведе реална среща с него. Как американската дипломация ще изтълкува това и ще го приеме ли като знак, че България подкрепя Турция срещу САЩ? Със сигурност ще разберем съвсем скоро.


Внимателният наблюдател няма как да не отбележи, че преди отпътуването на Борисов американският посланик отиде на крака при формалния и неформалния лидер на ДПС Карадайъ и Доган, а тази партия е с ярък антиердогановски профил в своята политика и у нас, и сред българските граждани в Турция.


САЩ и Турция не са в добри отношения от известно време, като имат противоречия по много теми - от различните интереси в Сирия през договора на Турция да купи руски отбранителни системи до случая с евангелския пастор, който е обвинен от Турция в тероризъм и помощ за неуспешния преврат през 2016 г., за който посолството на САЩ там беше изпратило поздравление часове, преди Ердоган да обърне нещата. Той е и лично обиден, след като САЩ преследва членове на личната му охрана след сблъсъци при гостуването му в Белия дом в началото на мандата на Тръмп.


Намесата ни в това остро противоречие, която демонстрирахме, заставайки на турска страна, няма да мине незабелязана от Вашингтон.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния