26.09.2018 09:59

Ердоган с исторически призив към световните лидери

Видян 1751 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за реформа в структурата на Съвета за сигурност на ООН, пишат днес турските вестници, които цитират речта на президента пред Общото събрание на ООН.


В информация, озаглавена "Исторически призив от Ердоган към световните лидери", в. "Стар" цитира президента, който посочи вчера, че ООН е постигнала безспорни успехи за 73 години, но същевременно се отдалечава от изпълнение на очакванията на човечеството за мир и благоденствие, предаде БТА.


Ердоган заяви, че според него е необходима реформа в структурата на Съвета за сигурност на ООН, като издигна мотото "Светът е по-голям от петте", пише в. "Сабах".


Той посочи, че ООН рискува да се превърне в "организация с репутация за провали", ако тя не бъде преструктурирана и най-вече не бъде извършена реформа на Съвета за сигурност на ООН.


По време на речта си Ердоган критикува остро САЩ заради подкрепата, която според Турция оказват на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО, обвинявана от Анкара, че стои зад опита за преврат през юли 2016 г. - бел. ред.).


"Докато главатарят на ФЕТО е в САЩ, светът е в опасност", пише в заглавие по темата в. "Гюнеш", който цитира президента Ердоган.


Анкара настоява САЩ да екстрадират мюсюлманския проповедник и лидер на ФЕТО Фетхуллах Гюлен, живеещ в щата Пенсилвания.


Ердоган критикува САЩ и заради това, че продължават да подкрепят сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), посочва в. "Йени шафак".


Изданията пишат, че Ердоган е напуснал залата, в която се провежда сесията на Общото събрание на ООН, когато американският президент Доналд Тръмп е започнал изказването си.


Същевременно вестниците публикуват снимки от кратка среща на Ердоган с Тръмп в коридорите на централата на ООН. Двамата президенти са заснети как се ръкуват, а заедно с тях са съпругите им - Емине Ердоган и Мелания Тръмп.


Новата холандска посланичка в Турция Марияне де Квастенит обеща да "има положителна роля" за укрепването на отношенията между Турция и Холандия, съобщава в. "Хюриет".


Щастлива съм, че съм тук. Това е много важен момент, каза Марияне де Квастенит, която пристигна в Турция в понеделник.


В началото на месеца Турция и Холандия назначиха посланици в Хага и Анкара в рамките на нормализирането на отношенията между двете страни.


Отношенията между Холандия и Турция се влошиха, след като през март 2017 г. холандските власти отказаха разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали