Свързани новини

25.09.2018 14:24

Сериозни разминавания между САЩ и България за наркотиците

Видян 2110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Сериозно разминаване се забелязва по позицията на България и САЩ за наркотиците. Както е известно, страната ни услужливо е представяна от родните медии като домакин на срещата на високо равнище: Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците, организирана по инициатива на американския президент Доналд Тръмп с още 31 държави, една от които е нашата. Въпреки, че се водим съорганизатори на това събитие никъде не се посочва, че България  е подписала въпросния призив. Не е ясно кой и кога го е подписал, къде е обсъждан той и как ще се прилага.


Според Ники Хейли, постоянният представител на САЩ в Съвета за сигурност на ООН, досега призивът е подкрепен от поне 124 държави и се очаквало да ги последват още.


Изданието The Intercept публикува преди дни документ, за който твърди, че представлява въпросният Призив за действие, разпратен до заинтересуваните страни. Подписалите го поемат ангажимент да разработят национални планове за действие, основани на стратегия от четири елемента - намаляване търсенето на наркотици, лечение на наркозависимите, международно сътрудничество и съкращаване наличието или транзита на наркотици на тяхна територия.


Освен това се говори за новите опасни синтетични наркотици и се призовава Комисията на ООН за борба с наркотиците да действа спешно за ускоряване премахването на тези опасни вещества. Подписалите призива трябва да се отчетат за действията си следващата пролет пред комисията.


Това не е официален документ (на ООН - бел.ред.), не е преминал по официалните канали, по него не е преговаряно и той е свързан със събитие, организирано от Тръмп с участието на Генералния секретар (на световната организация)", коментира Хана Хетцер от сдружението Алианс за политики за борба с наркотиците (Drug Policy Alliance). "Това прилича на опит да бъдат привлечени държавите зад подхода на Тръмп и неговата администрация. Мисля, че страните, които са подписали това и се появят за снимка с президента, трябва много да внимават, защото не осъзнават докрай какво под какво са поставили подписа си."


"Преди изказванията ръководителите на делегации ще участват в групова снимка на всички подписали", се казва още в писмото, твърди Intercept. "Призивът за действие е в окончателен вид и не подлежи на преговори."


 Освен това има сериозни разминавания между САЩ и страната ни по отношение на наказанията за наркоразпространение.  Тръмп дава сигнали, че иска да върне по-твърдия подход в преследването на наркоразпространението, включително чрез даването на по-тежки присъди и даже смърт. За сметка на това у нас присъдите стават драстично по-леки. Например присъдата от 20 години зад решетките за наркоразпространение е намалена на 8 години, а тези от 15 години са намалени в диапазона между 3 и 12 години. Драстично са намалени и глобите за наркоразпространение у нас. Всичко това е направено от правителството на Борисов, но пък се опитваме да изглеждаме изключително активни в борбата с наркоразпространението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата