Свързани новини

25.09.2018 12:29

Некоректните платци ще поемат и общия разход на водата

Видян 1007 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможно е водата да поскъпне, ако се вдигне цената на електроенергията. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-регионалният министър Малина Крумова. По думите й дали ще има по-високи цени на водата, зависи от КЕВР и това ще стане ясно до края на годината.


Недобросъвестните потребители на вода, които нямат водомер или не пускат инкасатора да го отчете поне веднъж годишно, ще поемат плащането на общото потребление на вода в блока. Това предвижда проект за нова наредба, представен пред БНТ от зам.-министъра на регионалното развитие Малина Крумова.


Сега практиката е такава, че общото потребление се разпределя поравно между всички собственици, но тъй като некоректните не плащат, коректните плащат повече, напомни Крумова.


"Сега приемаме, че добросъвестният потребител ще плаща това, което е потребил. Когато всички в етажната собственост са си инсталирали индивидуални метрологично годни водомери и са осигурили достъп на инкасатор поне веднъж годишно, ако има общо потребление - а винаги в големите кооперации има общи нужди - миене, поливане, то ще се разпределя поравно между добросъвестните. Но ако има недобросъвестни, които не осигуряват достъп или са без водомери, или с предписание за подмяна на водомер, те ще се разглеждат като недобросъвестни и ще се разпределя поравно на тях", каза зам.-министърът.


Друга идея е да се насърчи монтирането на водомери с дистанционно отчитане. Така ще се премахне неудобството за гражданите веднъж в годината да осигуряват достъп на инкасатора. След приемането на наредбата при подмяна на водомер новият ще е задължително с дистанционно отчитане, каза Крумова. Няма да има срок за подмяната, това ще става постепенно с амортизацията на сегашните аналогови устройства, поясни тя.


 


Друг текст в новия нормативен акт изрично посочва, че отговорността на ВиК оператора е за качеството на съоръженията извън частните имоти, а инсталациите вътре в имота са грижа на собствениците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец