Свързани новини

20.09.2018 17:50

Събират стари дрехи в столицата

Видян 1760 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Под надслов Време е за детокс на гардероба Столичната община стартира есенна кампания за събиране на текстил от домакинствата. За целта ще бъде осигурен мобилен пункт, който ще набира текстил в различните райони по график до края на месеца. В допълнение ще бъдат разположени и четири стационарни контейнера на ключови места в столицата.


Целта на инициативата е да се намали текстилът в смесения битов отпадък, както и отново да напомни за значението на разделното събиране на текстила за околната среда, в това число и за качеството на въздуха.


Кампанията Време е за детокс на гардероба ще се състои на два етапа. На първия етап, мобилен пункт ще събира стар текстил по график във всички райони на Столична община. На втория етап, текстилът ще премине последващо третиране, евентуална повторна употреба и оползотворяване. Финалът на кампанията ще бъде отбелязан с участието на Столичната община в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (19 – 25 ноември), в рамките на която ще се състои модното събитие Green Fashion Days, в което ще бъде представена специално разработена дизайнерска колекция от дрехи, създадени изцяло от събрания в рамките на кампанията стар текстил.


„Използваме кампанията „Време е за детокс на гардероба“, за да напомним колко е важно да не смесваме стария си текстил с останалите битови отпадъци. Важно е, когато имаме стари дрехи, да ги отделяме и изхвърляме в специализираните за целта контейнери, които стават все повече около нас, както в големите търговски центрове и по пазарите. По инициатива на Столичния инспекторат тази есен ще бъдат разположени допълнителни контейнери за текстил на ключови места във всички райони. Само отделяйки текстила от общия битов отпадък и изхвърляйки го на специализираните за това места, можем да бъдем сигурни, че той ще бъде оползотворен правилно, както и че няма неправомерно да бъде събиран и изгарян, с което пък да се замърсява въздуха“, подчертава Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столичната община.


Само за седмица кампанията събра 2 тона стари дрехи, чанти и обувки.


 Благодарение на всички граждани, които се включват в инициативата, предотвратяваме изхвърлянето им в смесения битов отпадък, както и евентуалното им неправомерно изгаряне, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец