Свързани новини

17.09.2018 09:28

Защо 19’ не млъква

Видян 3056 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   Преди 10 години , когато стартира 19 минути, България беше 36-а в световната класация за медийна свобода, а ще завърши 2018 г. далеч под последното си 111-о място от 2017 г.


Понеже нашият вестник от първия си брой на 1 септември 2008 г. нарича себе си СВОБОДЕН, даже „най-свободният в България”, което си е самата истина, предупреждаваме, че няма да млъкнем.


Верни сме и на другия си девиз от първия брой: ЧИСТА ИНФОРМАЦИЯ. И - със сигурност - на третия слоган вече 10 години: СОФИЯ Е НАША.


    Да припомним, че на тифеца на първата ни страница в първия брой беше изваден показателен цитат от Бойко Борисов, тогава кмет на София, според когото: „Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин са номер едно”.


Много бисери на немалко хора се изредиха на същото място до главата на вестника в следващите над 2000 броя, но тези думи си остават хвърлен камък. В най-буквален смисъл.


10 години по-късно си е мъка, но и чест, че 23-и месец, при 3+2 допустими по закон, над нас се извършва целенасочен и политически, властово поръчан тормоз чрез 10 фирмени и лични данъчни ревизии, свързани с издаването на този вестник, а от преди две седмици има още 3 проверки, изобщо не броим незаконните запори.


     Вече дори ни препоръчаха в съвсем официален документ от държавата да спрем да издаваме вестника! По-точно, че отдавна е трябвало да го направим. Нечувана наглост!


Ако овластените у нас четяха по принцип, щяха да знаят поне крилата фраза на класика: „Не се гаси туй, що не гасне”.


Но понеже не го правят, в навечерието на посещението на премиера на американска земя, макар и не на гости на Тръмп, а като един от 200-те представители на държави на сесията на ООН, там го посреща мощен салют. И не от най-приятните.


В един глас най-влиятелните щатски и световни медии Ню Йорк Таймс, Вашингтон пост, Асосиейтед прес, Чикаго Трибюн и дори най-близката до Тръмп медия: Фокс нюз, разкриват как в България, под професионалното ръководство на кандидат-министъра на вътрешните работи, властта арестува журналисти, защото си вършат работата.


   Вместо да арестува министри, заради корупционните разкрития на задържаните колеги от Биволъ.


Както каза издателят Асен Йорданов, достоен син на баща си Недялко – дисидент, когато днешни видни евроатлантици бяха партийци и/или офицери в „органите” на онази власт, ако в историята нямаше намесен чужд журналист – румънец, работещ заедно с нашите, неговият репортер още щеше да бъде в ареста.  


Дръжте се, колеги!


А властта да знае:


след епохата на Бухалката ( покрай Световното първенство по художествена гимнастика, смеем се), идва времето на Писалката!


От ръководството



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.