Свързани новини

13.09.2018 10:37

Фандъкова: София има над 100 мерки за чист въздух

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 2009 до 2016 г. София има подобрения по всички показатели за замърсяване на въздуха, като по някои от тях подобрението е повече отколкото в градове като Брюксел и Милано. Това твърди столичният кмет Йорданка Фандъкова.


В доклад на Европейската сметна палата се казва, че София няма проекти за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици. Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.


В сутрешния блок на БНТ обаче Йорданка Фандъкова въпросният доклад "трябва обаче да се чете внимателно, а не само да се пишат заглавия върху него".


"Нашата програма, която наричаме "100 мерки", защото тя надхвърля този брой, е много конкретна, няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена и по която да не работим, каза столичният кмет. Ние вече имаме конкретна програма по отношение на битовото отопление и готови проекти, с които ще кандидатстваме по Програмата за околна среда. Подобрение има - било то чрез отопление с екопелети или с продължаване на газификацията на домакинствата. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и училища с възобновяеми източници, но най-трудно е с отделните домакинства. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те отделят и по-малко топлина".


Миналата година предоставихме безвъзмездно на 30 домакинства печки с екопелети, правим и пилотен проект с филтри, резултатите предстои да видим тази година, допълни Фандъкова.


Кметът обясни, че два дни по-рано от Столична община знаят прогнозата за качеството на въздуха и с тази цел са въвели допълнителни мерки, част от които е т.нар. зелен билет, за да се ограничи движението на автомобилите, които замърсяват града.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни