Свързани новини

13.09.2018 10:02

20 млн. лв. за пластмасови чашки похарчили детските градини за 3 години

Видян 1935 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Само за 3 години в детските градини у нас са похарчени 20 млн. лв. за чаши за еднократна употреба. Това е установило проучване, организирано от неправителствената организация "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие". Според данни от проучването използването на чашки за еднократна употреба в детските заведения у нас всяка година генерира стотици тонове пластмасови отпадъци, съобщава Дневник.


Замърсяването с пластмаси и вредите от него ще бъдат темите на дискусия, която центърът организира днес във Варна.


Данните от проучването за генерирането на пластмасови отпадъци у нас ще бъдат дискутирани и по време на среща в Министерството на здравеопазването, в която освен "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие" ще присъстват и представители на "Грийнпийс България" и Сдружение "За Земята".


Според Сабина Максимова, координатор на кампанията "Аз избирам чаша за многократна употреба", никъде в Европа и Съединените щати не се допуска употребата на прибори за хранене за еднократна употреба в детски ясли или градини.


"В същото време у нас инспектори от регионалните здравни инспекции издават устни заповеди на директори на детски градини за използването на чаши за еднократна употреба", казва Максимова. Природозащитниците вече имат 10 подобни сигнала от цялата страна.


Въпреки създаваните бюрократични пречки след старта на разяснителната кампания у нас осем детски заведения вече са въвели използването на чаши от инокс, като две от тях са във Варна. Всяка метална чаша е гравирана с индивидуално изображение, така че да бъде разпознаваема и употребявана само от едно дете.


Печалбата от продажбата на чашите се влага в разяснителна кампания за превенция на употребата на пластмаса, проучвания и юридически анализ на нормативната уредба по темата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни