Свързани новини

31.08.2018 12:19

Неков иска с 50 % повече бюджет за Космическата програма на ЕС

Видян 1117 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Космическата програма на ЕС, включително и програмата на ЕС за наблюдение на Земята „Коперник“ имат голямо значение за внедряването на нови услуги, свързани с космическото пространство, които ще бъдат от полза за всички граждани на ЕС. Селското стопанство е един от основните сектори, към които приложенията на космическите технологии имат добавена стойност. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.


Приветствам предложението на ЕК за увеличаване на бюджета за Космическата програма с 28%, но имайки предвид зачестяващите природни или предизвикани от човека катастрофи в целия ЕС, трябва да си поставим по-амбициозни цели и аз бих предложил увеличение с 50% до 18,75 милиарда евро на бюджета на Космическата програма на ЕС през следващия програмен период 2021 - 2027 г.


Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков по време на обсъждане в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП на становище, относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на космическа програма на Съюза и на Агенция на Европейския съюз за космическата програма.


„Всички знаем за негативните тенденции в земеделието - все по-малко хора виждат в него потенциален поминък. Бюрокрацията и непредвидимостта на природните феномени са основни пречки. Поради тази причина аз съм на мнение, че Европейският съюз трябва да вложи допълнителни ресурси в технологии, които ще улеснят работата както на администрацията, така и на настоящите или потенциални фермери. Космическите технологии, данни и услуги се превръщат в абсолютна необходимост в ежедневния живот на европейските граждани и играят съществена роля за опазването на редица стратегически интереси.“, заяви Неков.


Той допълни, че в становището трябва да бъде обърнато внимание и на острата необходимост от бърза и точна информация относно селскостопанското производство и тук е ролята на Програмата „Коперник“, която предоставя безплатни и открити данни от наблюдение на Земята.


„Искам да обърна внимание на нуждата от по-детайлно наблюдение на почвите и земните маси. В моята страна - България често ставаме свидетели на свлачища, които са пък предпоставка за други бедствия като наводнения или инциденти. Смятам, че в дейностите на „Коперник“ трябва да се добави събиране на информация, която да следи състоянието на земните маси и качеството на почвите“, допълни Неков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще