Свързани новини

31.08.2018 09:58

Арестуваният за убийството в Кемниц търсил убежище първо в България

Видян 1353 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Иракският имигрант, който е арестуван във връзка с убийството, предизвикало протести на крайнодесни в град Кемниц, е кандидатствал за убежище в България преди да отиде в Германия. Съгласно политиката на ЕС той е трябвало да бъде депортиран обратно в България, но това не е било направено, съобщи в.Велт.


Според говорител на административния съд в Кемниц депортирането на имигранта в България е трябвало да стане през 2016 г. Срокът за неговото връщане обратно е бил удължен с шест месеца, в които властите е трябвало да вземат решение по въпроса. "Ди Велт" посочва, че България е отговорна за статута на иракчанина.


Междувременно, снощната демонстрация на около 900 крайнодесни привърженици в източния германски град Кемниц приключи без инциденти.


Министърът на вътрешните работи на провинция Саксония Роланд Вьолер (ХДС) определи действията на полицията като успешни. „Благодаря на всички сили за сигурност за техните усилия. Те допринесоха значително за това демонстрацията и изявите да преминат без сериозни смущения“, подчерта Вьолер след приключването на демонстрацията. Съобщено бе единствено за осем нарушения на закона за събиранията и за използването на знамена на „противоконституционни организации“.


По същото време местни политици се събраха на публичен форум, за да обсъдят с местни жители насилието в града, след като в неделя 35-германец бе убит с хладно оръжие. Арестувани са двама заподозрени - сириец и иракчанин.


Обстановката на демонстрацията е била напрегната, но не и заплашителна. Предвидени са обаче и нови протести в Кемниц.


Крайнодесните протестираха срещу, според тях, бездействието на полицията към извършвани от мигранти престъпления и критикуваха властите на Саксония. На политическия публичен форум взе думата премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер. Там присъстваха повечето членове на правителството на тази източна германска провинция.


Паралелно с акцията в Кемниц, организирана по повод т.нар. Саксонски диалог, в берлинския квартал Нойкьолн, в който живеят предимно хора с чуждестранни корени, бе организира демонстрация срещу десния екстремизъм. „Дали Кемниц или Нойкьолн: По улиците срещу насилието на десните“. Участие в нея взеха около пет хиляди души.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион