Свързани новини

30.08.2018 12:33

Превишената скорост на автобуса в Своге не е безспорно установена, смята адвокатът на шофьора

Видян 1802 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Превишената скорост, с която прокуратурата твърди, че шоьорът на катастрофиралия край Своге автобус се е движел преди трагичния инцидент, отнел живота на 17 души, не е установена по безспорен начин. Това коментира адвокатът на единствения обвиняем по случая Григор Григоров – Христо Ботев, в четвъртък пред бТВ.


Както е известно, според разследващите пътническото возило се е движело с 53 км/ч при максимално разрешени 40 км/ч. Това е и основната причина Софийският окръжен съд да уважи преди ден искането на обвинението и да определи на Григоров домашен арест.


"Обвинението гради теорията си въз основа на показанията на тахошайбата, а в съдебната практика е спорно дали показанията на това устройство могат да дадат категорични данни за скоростта в конкретен момент. Обикновено се вземат предвид само, когато са комбинирани с други данни – ако има експертиза на спирачен път, например", обясни юристът, подчертавайки, че "всички казват, че той е карал бавно".


Както и в съдебната зала в сряда, Ботев подчерта, че евентуалната вина за катастрофата на клиента му е само част от цялата ситуация, довела до трагедията край Своге.


"Никой не влиза в същността на проблема и според мен това тук не е водачът. Според мен държавата е виновна в тази ситуация", заяви адвокатът, добавяйки, че когато има подобен инцидент, се слага едно лице, което да поеме вината, защото "така сме свикнали и така се случва винаги".


"Държавата е виновна в тази ситуация"


Ботев обаче бе категоричен, че ще се бори "със зъби и нокти" по делото срещу Григоров да бъде установена цялата истина: "Ако г-н Григоров има вина, да си понесе конкретната вина, но не и всички други да останат невинни!"


По отношение на цитираните от прокуратурата показания, че клиентът му е водил разговор с пътничка не посредствено преди катастрофата, което според е доказателство, че вниманието му е било разсеяно, адвокатът каза, че Григоров няма ясен спомен за това.


"Той каза, че по принцип рядко води дълги разговори с пътниците, но не си спомня да е говорил конкретно с някого непосредствено преди инцидента. Самата жена също не помни кога точно са си обменили реплики", предаде Медиапул.


Колкото до другия довод на обвинението – че шофьорът е допуснал да влезе в насрещното и да удари две коли преди автобусът да падне в дерето, Ботев посочи, че "колкото и бавно да караш на този завой, с такъв вид транспортно средство навлизаш в насрещното". Причината е в поставената на завоя мантинела, която допълнително стеснява платното, в което се е движел Григоров.


Адвокатът на шофьора подчерта, че ще обжалва пред Софийския апелативен съд мярката на клиента си, тъй като не разбира необходимостта тя да бъде толкова тежка. Той все пак изрази удовлетворение, че Григоров не е бил оставен в следствения арест.


Разследващите настояха да му бъде определена втората по сила мярка за неотклонение, въпреки че той е с чисто съдебно минало, известен адрес и е обвинен в причиняване на транспортно произшествие по непредпазливост. Дори наблюдаващият прокурор Диана Давидкова определи действията му непосредствено преди катастрофата, като „почти незначителни нарушения на Закона за движение по пътищата“, но въпреки това не се съгласи, че е могло той да бъде с по-лека или дори никаква мярка.


Още преди да бъде поставен под домашен арест, на Григоров бе забранено да напуска страната и му бе отнета шофьорската книжка, което де юре изключва възможността да се укрие или да извърши престъпление ако бъде пуснат на свобода. Въпреки това и прокуратурата, и съдът, приеха, че има такава опасност, защото обвинението му предвижда от 5 до 20 години затвор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и отговорности

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и