Свързани новини

07.03.2009 11:23

Джефри ван Орден: "В България има много корупция!"

Видян 1647 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Мисля, че е възмутително демократичен политик да бъде заплашван по какъвто и да е начин и това е проблем, който трябва да бъде премахнат!", заяви в интервю за БГНЕС британският евродепутат Джефри ван Орден по повод на отправената миналата седмица заплаха срещу българския парламентарист Яне Янев. Ван Орден подчерта, че винаги е подкрепял борбата срещу олигархията и корупцията по високите етажи на властта в страната ни. Той отбеляза като доста разочароващ факта, че не са постигнати по-конкретни резултати и че все още хората чувстват, че има корупция на твърде много места. За пример Джефри ван Орден даде управлението на фондовете, които идват от Европейския съюз. Той смята, че са предприети стъпки в правилната посока, но все пак обикновеният български гражданин остава с чувството, че в страната има корупция.



Джефри ван Орден е британски евродепутат от Консервативната партия. За първи път е избран за депутат в Европейския парламент през 1999 г. Той беше докладчик за напредъка на България по пътя й към членството й в Европейския съюз. Считан е за един от най-ревностните поддръжници на удължаването работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".
Следва целия текст на интервюто с г-н Джефри ван Орден, публикувано от БГНЕС.


Въпрос: Каква бе целта на двудневния форум, проведен в Лондон? Кое е най-важното послание на този форум?
Джефри ван Орден: Това бе форум, състоял се под егидата на Конгреса за демокрация, който наистина иска да въведе повече демокрация в Европа. Ние чувстваме, че алтернативният глас за бъдещата насока на Европейския съюз не се чува по подобаващ начин, че европейските парламентаристи често не отразяват адекватно възгледите на собствените си граждани и че техните приоритети са погрешни. Ние наистина имахме възможност да дискутираме тези въпроси в продължение на два дни в Лондон и имаше много еднакво мислещи политици от цяла Европа на този форум.



Въпрос: По-голям оптимист ли сте след този форум?
Джефри ван Орден: Аз съм много оптимистично настроен, напълно. Присъства Уилям Хейг, министърът ни на външните работи в сянка. Той ще бъде външен министър в следващото консервативно правителство на Великобритания. Той проведе разговори с много високопоставени политици от много части на Европа. Като цяло това беше една много успешна конференция.



Въпрос: Според Вас, до каква степен консерваторите са готови да участват самостоятелно на предстоящите избори за Европейски парламент?
Джефри ван Орден: Както знаете, Консервативната партия се представя много добре в проучванията на общественото мнение във Великобритания. Дейвид Камерън е великолепен лидер и аз смятам, че имаме доверието на голяма част от населението. Мисля, че и нашето послание за Европа е вярно – ние искаме да бъдем в Европейския съюз, но смятаме, че приоритетите му са погрешни и желанието ни е да помогнем, за да се придвижи той в различна посока, която е по-близка до нашите граждани и отразява по-точно тревогите им.


Въпрос: Очаквате ли като цяло в Европа победа на консервативното крило на изборите?
Джефри ван Орден: Мисля, че ще увеличим броя си. В момента британските консерватори имат 28 члена в парламента и очакванията ни са този брой да нарасне. Разбира се, възнамеряваме да сформираме нова политическа група в парламента. Много се надяваме колегите ни от България, в лицето на партия "Ред, законност, справедливост" да се присъедини към нас в тази нова група.


Въпрос: Разбрахме, че Вие лично ще участвате в конгреса на тази партия, който ще се проведе в София на 5-ти април...
Джефри ван Орден: Да.


Въпрос: Какво очаквате от този форум?
Джефри ван Орден: Преди всичко, аз съм много окуражен от водачеството на г-н Яне Янев и на г-н Димитър Абаджиев. Това са много уважавани и популярни политици в България. Знам, че те са били изправени пред тест неотдавна в избори и те са се представили много добре, и аз съм уверен, че те ще се представят много добре на европейските избори. Надявам се хората в България да ги подкрепят.


Въпрос: Откровено казано, бяхме учудени да научим, че те са четвъртата партия, която е поканена да се присъедини към новата структура. Какво според Вас означава това? Признание за тази сравнително млада партия ли?
Джефри ван Орден: Мисля, че признаваме, че България има да даде важен принос и някои от темите, за които те говорят, са същите, които ние смятаме за приоритетни също така: да бъдем по-близо до нашите граждани, да се борим с корупцията – такива неща. Те са много важни и, разбира се, акцентът е върху икономическите приоритети за Европейския съюз.


Въпрос: Като стана дума за корупцията, подкрепяте ли борбата срещу олигархията и корупцията по високите етажи на властта
Джефри ван Орден: Много последователно аз съм бил глас, който настоява за повече действия в тази посока. Разбира се, беше доста разочароващо, че не бяха постигнати по-конкретни резултати и че все още хората чувстват, че има корупция на твърде много места. Това се вижда и в управлението на фондовете, които идват от Европейския съюз.


Въпрос: Преди около шест години бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю бе заявил, че проблемът с организираната престъпност в България е, че тя е твърде видима, твърде влиятелна и твърде организирана. Смятате ли, че са настъпили някакви промени, откакто г-н Пардю направи това изказване?
Джефри ван Орден: Разбира се, настъпиха големи промени в обстановката в България. Страната ви сега е част от ЕС и топ-приоритетът, за който Евросъюзът настоява, е за напредък в реформата на правосъдието, на полицията в борбата с организираната престъпност и корупцията. Предприеха се действия, стъпки в правилната посока. Но ако попитате човек на улицата в София какво мисли по въпроса, той все още смята, че има корупция.


Въпрос: Миналата седмица стана известно, че е имало опит за атентат срещу лидера на "Ред, справедливост, законност" г-н Яне Янев. Какво мислите за това?
Джефри ван Орден: Мисля, че е възмутително демократичен политик да бъде заплашван по какъвто и да е начин и това е проблем, който трябва да бъде премахнат.


Въпрос: Ако евентуално той не получи защитата, която всички ние очакваме, готов ли сте да му окажете съдействие на международно ниво?
Джефри ван Орден: Възможно е, но убеден съм, че българите ще го подкрепят. Те са нова сила, те подкрепят уважаваните политици, те трябва да направят голям принос в България и аз им желая пълен успех. Особено приветствам факта, че те ще се присъединят към нова политическа група и аз мисля, че това е най-важното за България и в по-широк план – за Европа.


Въпрос: Широко известен сте като приятел на България, като човек, който винаги наблюдава с оптимизъм случващото се в страната. Какво бихте казали към днешна дата, г-н Ван Орден – според Вас ситуацията у нас изисква повече оптимизъм или повече песимизъм. Какво би следвало да се направи от Ваша гледна точка, за да се промени ситуацията към по-добро?
Джефри ван Орден: Всички ние живеем в трудни времена в момента. Всички страдаме от финансовата и икономическата криза. Но нека се надяваме, че основните структури, които са необходими за противодействие, сега са твърдо налични в България. И аз мисля, че тях ги има. Става дума за оказване на натиск в правилната посока и за отстраняване на старите влияния от миналото. Гледайки напред, вие в България имате младо поколение, което се състои от много талантливи, добре образовани хора. Аз съм много оптимистичен за бъдещето на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец