Свързани новини

28.08.2018 10:37

Макрон: Европейската сигурност не трябва да зависи от САЩ

Видян 1588 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Сигурността на Европейския съюз вече не трябва да зависи от САЩ, каза френският президент Еманюел Макрон. Той също така призова за преразглеждане на подхода за сигурност към европейските партньори, включително Русия, предаде RT.


Европа вече "не може" да повери сигурността си единствено на САЩ, каза френският президент на конференция на посланиците в Елисейския дворец в Париж.


"От нас зависи днес да поемем отговорност и да гарантираме сигурността на ЕС и следователно суверенитета на ЕС", добави той.


Говорейки за Брекзит, той подчерта, че Франция иска да поддържа "силни отношения" с Лондон, но "не на цената на разпадането" на ЕС. Необходимо е да се изгради "стратегическо партньорство" с Обединеното кралство, каза той, като добави, че той мисли по същия начин за съседите на ЕС - Русия и Турция.


Говорейки за Сирия, президентът припомни бомбардировките, които Франция и нейните съюзници - САЩ и Обединеното кралство нанесоха на погълнатата от войната страната през април тази година. "Ние ще продължим да правим това [въздушни удари] в случаите, когато е доказано, че правителството на Башар Асад е използвало химически оръжия срещу сирийския народ, добави центристкият политик."


Априлските въздушни удари бяха извършени в отговор на предполагаема атака с газ в Дюма на 7 април, като Западът обвини управлението на Асад.


Бомбардировките започнаха часове, преди екипът на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОПЕК) да стигне до града, за да инспектира мястото на предполагаемия инцидент.


Отношенията между САЩ и партньорите от НАТО в последните месеци не са гладки. По време на срещата на върха на НАТО през юли Доналд Тръмп настоя страните от блока да похарчат 4% от своя БВП за отбраната и да удвоят сегашния ангажимент за разходи. Тогава френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан се изказа против антагонистичното поведение на американския президент, като го обвини, че се опитва да дестабилизира европейското единство. "Той предприема инициативи по отношение на Европа, по-специално в областта на търговията, които са насочени към дестабилизация", добави Ле Дриан.


Това не е първата груба забележка, направена от Франция към нейния дългогодишен съюзник САЩ. На фона на оттеглянето на Тръмп от иранското ядрено споразумение през май тази година френският финансов министър Бруно Льо Майър призова Европа да спре да действа като "американски васал" и да продължи да търгува с Техеран.


Напрежението между Версай и Белия дом отново се повиши, след като Тръмп удари ЕС с тарифи върху вноса на стомана и алуминий в рамките на търговската война. Макрон нарече мерките "незаконни" и предупреди, че "икономическият национализъм води до война", добавяйки, че точно това се е случило през 30-те години на 20 век.


Снимка: АФП



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от