Свързани новини

26.08.2018 11:38

АПИ тествала пътя-убиец за 22 млн. евро, бил нередовен, но не взели мерки

Видян 2425 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 3.6000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди два месеца лаборатория на АПИ тествала настилката на пътя-убиец край Своге, където днес се обърна автобус и загинаха 15 души. Това съобщиха за Фрог нюз източници от Главна дирекция „Национална полиция“. Оказало се, че коефициентите за плътност и сцепление били в пъти под допустимите, но никой не си направил труда да вземе мерки.


Причина за тестовете в региона били множеството катастрофи. По тази причина били изпратени експерти, които да проверят дали асфалтът е наред. Според източниците той наподобявал този, който се полага на детски площадки. Не е изключено това да е причинило настоящата трагедия. Не е ясно дали изобщо ще се търси отговорност за бездействието на ведомството на АПИ.


По ирония на съдбата в края на миналата седмица от Института за пътна безопасност алармираха за това, че същият този път е в окаяно състояние, независимо, че е нова настилката.  Ето какво обясниха от ИПБ: Става въпрос за път II-16, който минава през Искърското дефиле и е дълъг малко над 81 километра. От ИПБ напомнят, че освен за хората в района, този път е много важна алтернатива за движение между София и Видин, когато Е-79 е в ремонт или поради други причини по направлението А-2, I-1 не може да се преминава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца).


Ето какво още посочва Института: "С договор за строителство от 03.08.2011 г. е възложено изпълнението на "Рехабилитация и реконструкция на път II-16 от републиканската пътна мрежа" във връзка с проект Транзитни пътища V, Лот 17. Стойността на този ремонт е 22 957 298,00 евро без ДДС /СМР + аванс/, а заложеният срок на изпълнение е 24 месеца + 365 дни за съобщаване на дефекти. Официално проектът за рехабилитация е завършен на 27.12.2016 година. (според справка по Закона за достъп до обществена информация)


По информацията, предоставена на Института, става ясно и че Агенция Пътна инфраструктура е организирала провеждането на оглед на обекта от комисии с цел констатиране на всички гаранционни дефекти. Огледите са проведени и наличните гаранционни дефекти са описани. Тяхното отстраняване следва да бъде извършено от фирмата изпълнител на обекта – ДЗЗД Трейс Своге, като се планира това да се случи преди началото на зимния сезон. Към 3 август, 2018 година ИПБ направи своя проверка и констатира следното състояние на ремонтирания за 22 957 298,00 евро без ДДС път към 03.08.2018 година: Разрушена асфалтова настилка при разклона за село Скакля.


Нарушено асфалтово покритие в близост до гара Бов. На много места асфалтовата настилка е компрометирана и в лошо състояние. Това реално се е случило след по-малко от две години след завършването на обекта. Експертите на института изпратиха запитване и относно това дали и колко пари общо са похарчени за поддръжка на пътя по отношение на почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, подмяна на пътни знаци, които са били счупени и подрязването на храсти от началото на тази година.


От АПИ чрез Реш. № РД-ОИ-55/23.08.2018 г. предоставиха информация, че дейността по поддръжка се извършва от фирмата, поддържаща републиканските пътища в област София. До момента конкретно за този пътен участък от началото на годината са похарчени 33 906 лв. с ДДС. ИПБ направи отново своя проверка за състоянието на пътя след извършеното почистване на стойност 33 906 лв. с ДДС и установи следното към дата 03.08.2018 г.


Източник: Фрог нюз



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Колко е откраднато? 30.06.2019 14:08

    КОЛКО ОТ 22 957 298 ЕВРО ЗА ПЪТЯ „СОФИЯ –СВОГЕ“ СА ОТКРАДНАТИ?

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и