Свързани новини

24.08.2018 14:14

Двамата прокурори в Чепеларе остават

Видян 1082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Щатът на прокуратурата в Чепеларе включва 2 прокурори. И след 01.01.2019 г. те ще работят в териториалното отделение ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани, съобщават от пресцентъра на прокуратурата по повод протестите в Чепеларе срещу решението на ВСС за закриване на прокуратурата, предаде 24 часа.


Един акт на районната прокуратура в Чепеларе излиза на държавата два пъти по-скъпо от средното за страната – 294.69 лева. Средната за районните прокуратури е 152.69 лева. Щатът на РП-Чепеларе е от двама прокурори, а натовареността на този орган трайно е на последните места в страната, казват още прокуратурата.


Цената на прокурорския акт е изчислена на базата на заплатите на магистрати и служители, издръжка и т.н. След преминаването на прокуратурата в Чепеларе към РП-Смолян, цената ще падне, защото обвинителят ще използва консумативите и служителите там.


Отделно статистическите данни показват траен спад на натовареността на РП-Чепеларе. През 2015 г. тя е била 1.28 на човек при средна за районните прокурори от 2.81 дела. През 2016 г. натовареността в Чепеларе пада на 1.22 (при средна 3.07), а миналата година съотношението е 1.30 към 2.98.


„Натовареността на РП-Чепеларе, съобразно правилата, приети от ВСС за периода 1 януари 2017 – 31 декември 2017 г., е 1.3 на прокурор. За сравнение, за РП-Харманли тя е 5.93, за Кърджали – 3.99, за Оряхово – 4.43“, съобщиха още от държавното обвинение.


От там посочиха, че по показател „досег със съда“ (всички актове и действия на прокурора във връзка с дейността на районния съд в града), РП-Чепеларе отново е сред прокуратурите с най-ниските стойности: при 98.6 произнасяния средно за страната за 2015 г., в Чепеларе са били 41; през 2016 г. данните показват 35.5 в Чепеларе при средно 95.23, а миналата година 90.39 към 46 за Чепеларе.


От прокуратурата напомнят за пореден път, че след 1 януари 2019 г., когато районната прокуратура в Чепеларе се закрива и се открива териториално отделение двамата прокурори ще продължат да работят в града и ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани.


„По никакъв начин правоприлагането в съответните населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.


Решението за закриване на единадесет районни прокуратури е прието след внимателна преценка и анализ на няколко основни критерия:


трайно много ниска или извънредно висока натовареност (на прокуратурата и индивидуална на прокурор);


ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда;


комплексни фактори: население на районите на действие на всяка РП, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.;


кадрова обезпеченост (щатна численост на магистрати и служители), нeколкократно проведени процедури и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидати“, уточняват още от прокуратурата.


Иначе днес жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив в знак на протест срещу закриването на прокуратурата. През 20 минути те пропускат автомобили. БНР съобщи, че някои от шофьорите подкрепят протестиращите, други казват, че са солидарни с решението на ВСС, защото това е структура, която товари държавния бюджет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате