Свързани новини

24.08.2018 09:37

Съюзниците на САЩ в Йемен плащат на Ал Кайда, вместо да се бият с нея

Видян 3568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните няколко години военната коалиция, водена от Саудитска Арабия и подкрепяна от САЩ, постоянно излиза с твърдения, че е постигнала решителни победи над бойците на "Ал Кайда" в Йемен, и е подкопала способността им да нападат Запада. Но има нещо, което победителите не разкриват: много от завоеванията им са постигнати без дори един изстрел. Коалицията е сключвала тайни сделки с бойците на "Ал Кайда" – на едни е плащала да напуснат ключови градове, а други е оставяла да се изтеглят със своите оръжия, оборудване и купища плячка. Освен това стотици джихадистки бойци са привелчени към силите на самата коалиция. Това става ясно от журналистическо разследване на "Асошийтед Прес", публикувано в "Барикада".


Тези компромиси и съюзи позволяват на бойците на Ал Кайда да оцелеят, за да се бият отново, и носят риск от засилване на най-опасното разклонение на терористичната мрежа, стояща зад атаките на 11 септември 2001 г.  Ключови участници в договорките са потвърдили пред Associated Press, че САЩ са наясно с тези сделки и са се въздържали от удари с дронове по изтеглящите се бойци.


Разкритите от Associated Press споразумения отразяват противоречащите си интереси на двете войни, които текат едновременно в югозападния ъгъл на Арабския полуостров. В единия конфликт, САЩ официално работят със своите арабски съюзници – и особено с Обединените Арабски Емирства – с цел да елиминират клона на екстремистката организация, известен като Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP). По-голямата цел обаче е да бъде спечелена войната срещу хутите – подкрепяните от Иран шиитски бунтовници. В този конфликт бойците на Ал Кайда на практика са на същата страна като предвожданата от Рияд коалиция – и оттам и на Съединените щати.


“Някои сектори в армията на САЩ са напълно наясно, че много от това, което САЩ прави в Йемен, в крайна сметка помага на Ал Кайда. Това поражда много негодувание. Но подкрепата за ОАЕ и Саудитска Арабия срещу това, което Вашингтон разглежда като ирански експанзионизъм, има по-висок приоритет от борбата срещу AQAP и дори от стабилизирането на Йемен”, коментира пред AP Майкъл Хортън, сътрудник в Jamestown Foundation – анализаторска група, специализирана в проследяването на тероризма.


Разкритията на AP се основават на репортажи от самия Йемен и интервюта с над двадесет души, включително офицери, командири на милиции, племенни посредници и четирима членове на местния клон на Ал Кайда. Почти всички от тези източници са пожелали анонимност заради страх от отмъщение. Подкрепяните от емиратите фракции, подобно на повечето въоръжени групировки в Йемен, са обвинявани в отвличания и убийства на свои критици.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат