Свързани новини

23.08.2018 20:40

ВСС плаща огромен наем на скандална фирма, свързана с властта

Видян 6663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Kомпанията „ТРАНСЛАТ” АД, която е замесена в грандиозни скандали, се оказва предпочитан хазяин на Административния съд – София област. ВСС плаща за наем на имота цена, която е почти двойна на пазарната. Фирмата се е сдобила с апетитната сграда на „Съборна” 7 по съмнителен начин и е свързана с приближени на премиера Борисов, установи разследване на Биволъ.



Правосъдието пилее бюджета си

Предходният ВСС реши да продължи да наема за нуждите на съдебната власт шестте етажа от сградата на улица „Съборна”, номер 7 в София, които са собственост на „ТРАНСЛАТ” АД. Там се помещават Административен съд – София област, магистрати от градската и окръжната прокуратури на София и дирекции на Висш съдебен съвет.


За пръв път сградата е наета за нуждите на съдебната власт преди 12 години. Миглена Тачева, тогава правосъден министър, сключва договор 15-00-566 с „ТРАНСЛАТ” АД на 15 октомври 2007. Тя се ангажира ведомството й да плаща по 16 евро на квадрат в следващите две години. Според статистиката в този период средната за района цена е 11.38 евро за квадратен метър наемна площ. Това определено не прави договора изгоден за държавата. През годините към него има 6 анекса по описа на правосъдното ведомство.



С промените в Закона за съдебната власт от април 2016 година, Пленумът на ВСС започна да се разпорежда с имотите на съдилищата и прокуратурата. При изтичането на договора от 2007 година именно той трябваше да прецени дали ще продължи да наема въпросната сграда. С протокол № 14 от 6 март 2017 г. комисия „Управление на собствеността” на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума да упълномощи Димитър Узунов – представляващ съвета, да сключи сделка с „ТРАНСЛАТ”. Така е подписан договор 4637 от 30 март същата година, с който се наема сградата до 2020 година.

Цената се запазва в размер на 32 394,20 евро. без ДДС, месечно. След начисляване на данъка сумата нараства до над 76 000 лв. месечно Така фирмата получава по над 900 000 лева на година, за да подслони в сградата си 8–те съдебни състава на Административен съд София област (АССО) и малко прокурори. За всяко от 91-те работни места на магистрати наемът излиза по над 10 000 лв. за година.

Още през 2015 година, преди сключването на сделката между ВСС и „ТРАНСЛАТ” АД, по инициатива на предишния правосъден министър Христо Иванов, бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов се анагажира да намери място за 8 – те състава на АССО. Екипът на Иванов намира, че договорът за сградата на ул. „Съборна“ е меко казано неизгоден и мисли за неговото разтрогване. На официално запитване на правосъдното ведомство съдия Лалов отговаря, че в сграда на бул. „Цар Борис III“ номер 54 (сградата, която се ползва и от търговското, и гражданското отделения на съда) са налице свободни помещения, в които могат да бъдат настанени магистратите и администрацията на АССО – общо 37 щатни бройки.

Съдията подчертава, че приемането на 12-те щатни бройки от Софийската градска прокуратура и 42 – те от Софийската окръжна прокуратура – общи 54 щатни бройки, които също се помещават на „Съборна“ 7 ще доведе до „значителни трудности при функционирането на СРС“. Без проблем обаче те можели да бъдат настанени в съдебната сграда на бул. „Патриарх Евтимий“ номер 2, където по това време се съхранява единствено инвентар на съда.


Въпреки наличното пространство и възможността трите звена на съдебната власт да бъдат сместени, дори поне временно, в други сгради, ВСС не го прави. Съветът решава да плаща по над 10 000 лв. наем за година, за всяко от 91 работни места, помещаващи се на „Съборна“ 7. Без съмнение този факт за пореден път доказва, че освен бавно и неефективно, правосъдието у нас е и твърде скъпо!

Освен пример за лошо управление, юристите от Антикорупционния фонд откриват в тази ситуация и сериозни маркери за корупция. В края на миналата година те изпращат запитване по Закона за достъп до обществена информация до ВСС. „Правителството на съдебната власт“ им отговаря твърде формално. Без особен успех експертите на фонда се опитват да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог