Свързани новини

23.08.2018 16:42

Олимпик превела $150 млн. към наркобарони, сочи Кипър

Видян 6142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рухването на ЗК "Олимпик" и последвалата криза доведе до извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатът от БСП Румен Гечев алармира за опасност от срив в целия застрахователен сектор. В изказването си от парламентарната трибуна той се закани, че при нов подобен случай "оставките няма как да стигнат само до равнище КФН" и се обърна към управляващите с пожелание за "сравнителен успех в предсрочните избори". На следващата сутрин опасенията му бяха потвърдени и от Ралица Агайн. Бившият вече зам.-директор на КФН призна, че има проблемни компании, като в една от тях е бил пратен квестор. Това стана повод Dir.bg да потърси за интервю Румен Гечев.


- Г-н, Гечев, какво показва Вашият анализ за опасността от верижна реакция в застрахователния сектор след кризата със ЗК "Олимпик"?



- Опасността от верижна реакция е реална, защото едва сега разбираме за негативни тенденции в сектора, които очевидно са били скривани от дълго време. Колапсът на ЗД "Олимпик" наподобява този с банка КТБ по това, че всички оторизирани институции не са реагирали на зашеметяващия растеж на пазарните им дялове. Общото е и това, че и в двата случая става дума за едно и също управление - ГЕРБ и неговите сателити. А зашеметяващите растежи винаги са съмнителни и би следвало да привличат вниманието на всички регулативни органи и др. държавни институции. Но както и в случая с КТБ, така и при "Олимпик" това не се е случило. Ясно е, че тези органи и институции не са си взели никакви поуки и не са си нарушили олимпийското спокойствие. И тъй като става дума за пладнешки грабежи, макар и в различен мащаб, се налага изводът, че това става с користни цели. И кой има интерес от създаване на условия за грабеж на граждани и фирми? Разбира се, че управляващите, които и да са те. Защото само с тяхното съдействие и дори участие, могат да се реализират такива схеми. Следователно, нароилите се "калинки" във властта са не само професионални безпомощни, но и услужливо продажни.


Днес, от Българската асоциация на застрахователите изнесоха данни, че в застрахователния сектор "Гражданска отговорност" се очертава прогнозна финансова



пропаст между 800 милиона и 1.3 милиарда лева!


И тук има два твърде сериозни проблеми. Първо, сумата е такава, че тя може да завлече към дъното целия отрасъл. А той е само звено от цялата финансово-икономическа система... Второ, това е поредно доказателство, че когато институциите престъпно бездействат и отлагат във времето решаването на проблема, то той може да достигне развитие, което става или необратимо, или решаването му става с многократно по-висока цена.



- След като Ралица Агайн каза "А" по въпроса с проблеми с други компании в сектора, кой ще продължи с "Б"? Вие разполагате ли с данни кои застрахователи са пряко застрашени от съдбата на ЗК "Олимпик"?



- Да, имам информация за такива компании, но няма да я споделя публично по две причини. Първо, има си държавни органи, които са длъжни да изпълняват тези функции и не бих желал да поемам техни отговорности. Второ, нямам информация, която не е известна на тези органи. Защото моята информация като народен представител е от тези институции. Не се съмнявайте, че ако имах "уникална" информация, щях да я споделя с държавните институции. Но като гледам развитието на събитията буквално по часове,


много скоро нещата ще станат достояние на всички.


Няма как повече да се крият натрупаните проблеми.



- Как оценявате риска от евентуален втори фалит и каква е опасността той да предизвика верижна реакция?



- Рискът е висок. Оторизираните държавни институции и асоциацията на застрахователите са длъжни да намерят бързо и адекватно решение. Защото втори фалит може да завлече трета или четвърта фирма. Страхувам се, че реакцията е твърде закъсняла. Защото за законови и нормативни промени е необходимо технологично време. А най-лошото е, че в краткосрочен период законовите промени не могат да помогнат. За запълването на този недостиг от около един милиард лева трябват пари, а откъде ще се вземат парите да отговарят тези които са избрани и назначени да управляват този сектор. Къде бяха регулаторните органи, когато богопомазаните управленци от Гаранционният застрахователен фонд



загубиха 10 милиона лева наши пари в КТБ!



Десет милиона! И какво, вместо да ги освободят на секундата и да предадат преписката на следствените органи, тези" юнаци" си прибират космическите заплати и си водят безнаказан милионерски живот. Откъде-накъде? Как така КФН утвърждават техните разходи и заплати, те нямат ли някакво елементарно чувство на срам? Нямат и ето ги резултатите.


- Възможно ли е случващото се със ЗК "Олимпик" да се изведе като аргумент за съмнение в проведените неотдавна стрес-тестове на застрахователния сектор?


- Много резонен въпрос. Не съм запознат с детайлите, но КФН официално обяви преди време, че така наречените стрес-тестове на застрахователните дружества са минали отлично. Е, да но, май тази отлична оценка се разминава доста с набираща скорост сага около тези дружества. В КФН не са ли видели официалните балансови отчети на ЗД "Олимпик" за 2016 и 2017 г., където свети червена лампа от



загуби за близо 19 милиона евро?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева