Свързани новини

23.08.2018 09:29

Зелена карта е пред гръмване, КФН доказано ЛЪЖЕ

Видян 3257 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Скандалът с фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" не само не заглъхва, но и продължава да вади наяве нови тревожни щрихи - както за проблемите на застрахователния пазар, така и за работата на независимите контролни органи, пише Сега. От разменени задочно обвинения между Комисията за финансов надзор (КФН) и доскорошния й зам.-председател Ралица Агайн става ясно, че в институцията не си говорят за проблемните подназорни дружества. В същото време се оказа, че и други застрахователи се нуждаят от повишено внимание. А "Зелена карта" е следващата бомба в застраховането, която ще избухне съвсем скоро.

В деня, в който Ралица Агайн подаде оставка и парламентът я прие, тя намекна, че председателката на КФН Карина Караиванова също носи отговорност по случая. Вчера в интервю по Би Ти Ви тя разказа притеснителни неща за работния климат във финансовия регулатор. "Не е било в правомощията ми да ходя при премиера и финансовия министър и да информирам за подобни проблеми. КФН е колективен орган, има си и председател”, каза вчера Агайн, подсказвайки, че Караиванова е била длъжна да докладва на правителството. Тя посочи, че е предала всички необходими доклади на колегите си, въз основа на които КФН е взимала и решения. Агайн призна, че е пропуск липсата на достатъчно публична информация по случая "Олимпик", но поясни, че това е "проблем на комуникационната политика" на КФН. „Нямам право да давам изявления по медиите. За мен в такава ситуация трябва да се предостави информация и тя да стигне до най-много хора", обясни тя.

С нетипична бързина КФН реагира на думите на довчерашната зам.-председателка с "изявление", в което се твърди, че Агайн мълчала за рисковете от казуса "Олимпик", а председателката Карина Караиванова била получила първия й доклад едва на 17 август. "Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик", се посочва в изявлението. Караиванова получила вариант с фактологията относно "Олимпик" едва преди дни и тогава управлението "Застрахователен надзор" се захванало да прави детайлен анализ на рисковете в сектора.

Твърдението, че председателката на КФН е разбрала за рисковете миналия петък, е смехотворно, при положение че още на 10 май 2018 г.  комисията прие решение, с което забранява на кипърския застраховател, поел към фалит, да сключва нови застраховки у нас, а вече половин месец медиите се занимават със скандала.

Трусовете около "Олимпик" и работата на КФН създават още притеснения за това как се осъществява надзорът върху небанковия финансов сектор у нас - застраховане, пенсионно осигуряване, капиталов пазар. Неслучайно в последните години Еврокомисията във всички свои доклади отправя забележки към качеството на този надзор. Въпреки това от началото на годината КФН е администрацията с най-високи заплати в държавата.  

Опозицията вчера отново повдигна въпроса за оставка на цялата комисия. "Не може скандалът да се размине само с оставката на зам.-председателката", заяви Филип Попов, депутат от БСП. Според него обаче отговорност трябва да се търси и от службите, и от изпълнителната власт, които са проспали "пирамидата" "Олимпик". "Собственикът й, който е регистрирал фирмата в Кипър, е някакъв испанец Диего, на когото е забранено в родината му Испания да извършва каквато и да било финансова дейност. Но от 2009 до 2018 г. той безпроблемно работи в България и изкарва от българските граждани около 21 млн. евро годишно. Това е фрапиращо", коментира пред БНР народният представител. Според него още 2009 г. е трябвало да се обърне внимание кой е той и защо в Кипър няма нито една полица, а всичко е насочено към България.

Доскорошният шеф на застрахователния надзор Ралица Агайн призна вчера, че има риск в сектора на застраховките "Гражданска отговорност", които могат да доведат до нови сериозни проблеми. Те са свързани с факта, че събираните премии не покриват щетите.

"Зелена карта" е следващата бомба в застраховането, която ще избухне, предупреждават експерти. "Извън България има много недобросъвестни кореспонденти, които сключват договори със съответните бюра "Зелена карта" и застрахователи и които източват и крадат пари от застраховки чрез фиктивни щети и фиктивни плащания", заяви преди дни в интервю за в. "Сега" Борислав Богоев, бивш зам.-председател на КФН.

И премиерът Бойко Борисов се оказа запознат с темата. Службите го информирали, че български застрахователи плащали огромни суми за обезщетения на катастрофи в чужбина по линия на "Зелена карта". "Не може 42% от катастрофите в Румъния да са с автомобили с българска регистрация и да има хора в чужбина с по 300-400 автомобила с българска регистрация", възмути се Борисов в парламента. И обяви, че е поискал полицейските аташета в посолствата на България в страните, които участват в мрежата  "Зелена карта", да проучат случая.

Въпреки целия хаос в КФН, засега Ралица Агайн се оказва единствен "изгорял бушон" при скандала  "Олимпик", който удари 270 000 български шофьори. Но и тя подаде оставка по емоционални причини, а не защото се чувства отговорна за скандала. Шефът на КФН Карина Караиванова не е отронила нито дума. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърлиха възможността те да имат вина.


Източник: Сега


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей