Свързани новини

22.08.2018 15:09

Екокатастрофата в Черно море е вече факт, твърдят експерти

Видян 3033 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



"Екологичната катастрофа на дъното на Черно море вече е факт". Това каза в сряда пред бТВ любителят водолаз Михаил Заимов, ден след като нови мазутни петна се появиха на юг от Созопол и най-вече на плаж Корал, където според свидетелства на очевидци през уикенда морето е почерняло.

Плажуващите на Корал през почивните дни забелязали първи топчетата мазут. Морето разнася топчетата, но и днес следи то тях личат. Според туристите е така от четири денонощия, пише Медиапул.
Те казват, че вече не се знае коя сутрин кой плаж ще осъмне с мазут. Същото е положението и на плажа на къмпинг „Юг“.

Рибарите в Созопол също са изненадани от катранените топчета.

От Морската администрация признаха, че огражденията, поставени да спрат разлива от потъналия кораб, са разбити от бурното море и не всички течове са овладяни. Ставало дума обаче за тънък филм над водата, който не бил опасен.

Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" каза пред бТВ, че има един документ, който цялата администрация познава – Авариен план за борба с нефтените разливи, който е приблизително 100 страници. В точка 5 от него на 5 страници са изброени всички държавни институции, които са отговорни и когато се случи нефтен разлив, какво да се прави. Сегаш ният разлив според този документ спада в графата „Голям“. Там всичко е изброено, но нищо от това не се случва, каза Русев.

Самият той е извършил анализ на публични сателитни снимки от района, които показват, че големият теч от кораба е започнал на 1 август. Този разлив в момента заради силните морски течения и ветрове се разнася най-вече на юг. Когато следобед дюхне североизточен вятър се разнася на всички плажове от къмпинг „Юг“, през Корал, Арапя и надолу.

От Маслен нос до Царево има две петна, едното с дължина 10 км, а другото с дължина 20 км.

В този авариен план е разписано какво трябва се направи, но абсолютно никой не го е направил, каза Русев. Това продължава вече 21 дни, а по телевизията на 16-ти ни се показват някакви министри, които откровено лъжат хората за това какво е направено. Това е пълно безобразие – не може един министър да излиза и да казва, че всичко е овладяно и заградено. Именно министрите трябва да понесат отговорността, добави той.

Михаил Заимов беше първият сигнализирал за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб "Мопанг”.

По думите на Заимов това, което се случва в момента, е национално бедствие, защото засяга риболовния сезон, който предстои, мидените ферми и най-вече екологиата на морето, която тежко се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог