Свързани новини

21.08.2018 13:41

Ралица Агайн хвърли оставка

Видян 2343 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обяви, че подава оставка. Вчера правителството поиска тя да се оттегли заради казуса със застрахователната компания Олимпик и стотиците хиляди български автомобили, останали без Гражданска отговорност.
 Агайн подчерта, че днешното й действие е емоционален акт и не е нарушила нищо. Тя обясни, че е следила всичко, което законът й позволява като зам.-председател на КФН.
 "Сумите, които трябва да бъдат възстановени за прекратените полици на Олимпик, са подсигурени от гаранционните фондове", заяви Агайн пред журналисти, предаде Фокус.


 Тя припомни, че сумите, които трябва да бъдат възстановени за прекратените полици, са за над 9 млн. лв.


 „Нямаме информация за това колко ще бъдат задълженията по изплащане на обезщетенията, но те са подсигурени от гаранционните фондове. В нашия Гаранционен фонд има почти 60 млн. лв. в момента. Той ще бъде първата линия на разплащане и контакт. Има 5-годишен срок за предявяване на претенциите за щетите до 17 август. Българският фонд ще разгледа документите, ще се произнесе и ще плати. Има достатъчно средства в него така, че да покрие всички разходи, свързани с Олимпик. За всяко едно плащане ще трябва да се предяви и претенция към Кипър и кипърският фонд да възстанови сумата“, обясни Агайн,


На въпрос дали са получили решение на кипърския съд, че дружеството Олимпик е в ликвидация, тя отговори, че това се очаква да стане на 12 септември.

Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в Олимпик, ще бъде 200 лв., твърди Агайн.


Олимпик извършва дейност от 2009 г. и до момента Комисията за финансов надзор не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността на компанията и с изплащането на обезщетенията. Жалбите за 2010 година са 7, за предните години малко повече. Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 хил. лв., което не е значителна сума", каза още Агайн.



По отношение на средната цена на застраховката тя обясни, че за миналата година е представила информация до и след 11 ноември. "До 11 ноември цената за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лв при 196 лв. средна за пазара. Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател“, обясни тя.
Агайн посочи, че 197 хил. полици бяха прекратени на 17 август. „За хората, които плащат на вноски, просто няма да платят следваща вноска, което намалява загубата. Но за 29 хил. души плащането ще надхвърли 100 лв. и така стойността на средната загуба ще е около 200 лв. Споразумението с Кипър не покрива тези плащания, което ще е загуба за нашите потребители“, обясни тя.


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец