Свързани новини

18.08.2018 08:18

Детският радиохор излиза на протест на 20 август

Видян 2300 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 12 ч. в понеделник формацията ще изнесе протестен концерт пред сградата на Националното радио, изразявайки така възмущение от ненадейното отстраняване на диригентката Венеция Караманова. Междувременно родители на деца от радиохора се оплакаха, че ръководството на БНР ги пришпорва да подписват обезпокоителни декларации.


Чрез фейсбук бе организирана и разгласена протестна акция срещу внезапното освобождаване без предизвестие на диригентката на Детския радиохор на БНР Венеция Караманова. Организаторите обявяват, че Детският радиохор ще изнесе протестен концерт под прозорците на ръководството на БНР на 20 август, понеделник, от 12 ч.


За освобождаването на маестра Караманова не са били информирани нито малките хористи, нито родителите им. Вместо нея ръководството на Детския радиохор поема назначената преди няколко месеца Теодора Димитрова. Внезапната рокада не е оставила възможност за плавно предаване на традициите на този хор, съобщава Baricada.


Припомня се и забележителната история на Детския радиохор, основан през 1960-а от академик Христо Недялков (1932 – 2013), който е и негов художествен ръководител и главен диригент. През годините Детският радиохор разнася славата на българското хорово изкуство по цял свят.


В началото на 2018-та българското европредседателство започна с изпълнение на химна на България от Детския радиохор в Народния театър и завърши пак с негово участие – в изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер в зала 1 на НДК.


Организаторите на стачката пред Националното радио канят всички, които някога са били част от Детския радиохор, да се присъединят към тях.


Предлагаме ви текста на призива за протест:


    „Протестният концерт е последната ни надежда за опазването на културната институция „Детски хор на БНР“.


    На 20-и юли ръководството на БНР внезапно прекрати договора на маестра Караманова. Направиха го едностранно, без никакво предизвестие нито за хористите, нито към родителите им, нито към самата маестра Караманова. Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството ѝ благодари за успехите и ѝ съобщава от понеделник да не идва в Радиото, а работата ѝ се поема от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова.


    Възмутени от подмолните чиновнически хватки, с които се унищожава дългогодишно градената институция „Детски радиохор“, през последния почти цял месец деца и родители писаха писма и подписки до ръководството на Българското национално радио с молба да бъде възстановена на работа маестра Караманова за още два сезона, за да може да предаде на новата диригентка традициите на тази школа. Писаха до парламента, правителството, Агенцията за закрила на децата и къде ли още не. Само Светият синод все още не е сезиран и може би Арменският поп.


    След като изчерпаха всички останали форми за разяснение и убеждаване хористите – и настоящи, и бивши, както и родителите на настоящите, решиха да предприемат протестни действия чрез концерти под прозорците на директора на БНР Александър Велев, докато не бъде възстановена на работа маестра Венеция Караманова.


    Детският хор на БНР очаква всички свои почитатели пред БНР на бул. „Драган Цанков“ № 4 на първия си протестен концерт на 20.08.2018 г. от 12:00 часа.“


След като информацията за предстоящия на 20 август протест на Детския радиохор вече беше разпространена из медиите още в сутрешните часове днес, в ранния следобед разтревожени родители на малките хористи започнаха да алармират, че откриват във Фейсбук ненадейна инициатива на ръководството на БНР, която според тях е чисто „извиване на ръце“. Оказа се, че ръководството на БНР е качило в социалната мрежа писмо, адресирано именно до родителите, без да си даде труда да ги извести лично и поотделно.


Писмото приканва към следното: до 11 ч. в понеделник, 20 август, родителите да представят подписани от тях декларации, че са съгласни децата им  да заминат на традиционната творческа лятна подготовка на радиохора в Кранево, придружени от четирима нови ръководители на хора, сред които и новоназначената диригентка Теодора Димитрова. Поне половината от всички придружители са практически непознати на родителите.


Родителите са обезпокоени, че непонятно защо, при това през Фейсбук, им се налага минимален срок, за да вземат решение относно въпросната декларация – а именно, от петък следобед до понеделник сутрин. Прави впечатление също така, че срокът, до който трябва да подпишат декларациите, е 11 ч. в понеделник, тоест един час преди обявения за 12 ч. протест заради смяната на диригентката на Детския радиохор. Ако подпишат, че те де факто се съгласяват именно с тази смяна, срещу която излизат да протестират, защото се съгласяват децата им да са придружавани в Кранево от новата диригентка, тоест така те ще легитимират назначението ѝ.


Много от родителите са дълбоко възмутени от тези хватки на ръководството на БНР, което явно цели да провали протеста. „Да не би пък генералният директор на БНР Александър Велев да е мераклия сам да поеме дирижирането на Детския радиохор?“ – запита саркастично една от ядосаните майки.


Ето текстът на на въпросното писмо до родителите, тиражирано във фейсбук:


ДО РОДИТЕЛИТЕ НА ХОРИСТИТЕ ОТ ДЕТСКИЯ РАДИОХОР НА БНР


Уважаеми родители,


Традиционната лятна творческа подготовка на Детския радиохор на БНР за 2018 г. е планирана за провеждане в периода 26.08.2018 г. – 05.09.2018 г. включително в с. Кранево, Варненска област в комплекс „Дружба Бей Гардън“. Заедно с децата ще пътува екип от четирима ръководители – Теодора Димитрова – диригент, Елена Ватралова – артистичен секретар, Светлана Ананиевска – корепетитор и Нуртен Кючукова – главен експерт, както и двама лекари – Райна Димитрова и Жанета Василева, които ще се грижат престоят на децата в Кранево да е както ползотворен, така и приятен и безопасен.


Използваме случая да поканим всички родители, които желаят децата им да вземат участие в творческата подготовка, на среща с ръководителите на лагера, която ще се проведе в Студио № 1 на БНР на 24.08.2018 г. от 19:00 ч.


За да се осигури нормалното протичане на творческата подготовка, е необходимо да дадете своето съгласие децата Ви да бъдат част от Детския радиохор на БНР, както и да вземат участие в творческата подготовка в Кранево. Предлагаме на Вашето внимание декларации, с които да удостоверите съгласието си за описаните обстоятелства. Съгласието Ви е необходимо, за да могат децата да пътуват на творческа ваканция с БНР.


Обръщаме се към Вас с молба да подадете или изпратите подписаните декларации до Българското национално радио, адрес: гр. София 1040, бул. „Драган Цанков“ № 4, за дирекция „Музикална къща БНР“. С оглед организацията на творческата подготовка е необходимо декларациите да бъдат получени в БНР до 11:00 ч. на 20.08.2018 г.  В случай, че нямате възможност да представите подписаните декларации в срок, може да изпратите сканирано копие на подписаните от Вас декларации в същия срок на адрес: dmusic@bnr.bg, като представите оригиналите на срещата, която ще се проведе в Студио № 1 на БНР на 24.08.2018 г.


С уважение,


Ръководството на БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и