17.08.2018 15:22

Николай Вълканов: Благодарение на Борисов България има стратегия за мините

Видян 1437 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Интервю на „Радио К2” с председателя на УС на БМГК проф. д.т.н. Николай Вълканов от 17 август 2018 г.


„Радио К2”: Честит празник на Вас и на миньорите, днес е денят на Св. Иван Рилски!

Николай Вълканов: Благодаря!

„Радио К2”: Г-н Вълканов, какъв трябва да бъде балансът между ядрените и въглищните мощности за производство на електроенергия в контекста на новите предизвикателства на ЕС?

Николай Вълканов: Тези въпроси са динамични, никой не може да отговори какво ще се случи след 5 години, след 10 години, а само можем да предполагаме. Във всички случаи развитието на зелената енергия ще продължи много силно, тъй като инвестициите за производство на електроенергия драстично намаляха като себестойност, тоест евтини панели, евтино производство, което ще даде възможност на зелената енергия да бъде доминираща в следващите години. В следващите 10-15 години разбира се ще има своето бъдеще и българската въглищна индустрия, защото тук няма заместител на този етап, но в годините ще има разместване на пластове.

„Радио К2”: Каква е политиката на „Минстрой” по отношение на професионалното и дуалното образование, грижите ли се за младите хора, за децата на служителите ви?

Николай Вълканов: Аз и в доклада го споменах, че нашата социална отговорност към регионите в които работим е огромна, като започнем от детските градини, училищата, подпомагане на общините, в които работим. Не говоря само за „Минстрой”, а и за членовете на камарата. А иначе за обучението, знаете нашата традиция с Минно-геоложкия университет правим невероятни програми за студентите, стипендии както видяхте раздаваме, правим зали, оборудваме техника, грижим се за бъдещето на тези хора. В средното образование има паралелки в Мадан, в Пирдоп, в Панагюрище, където също се подготвят по 60-70 ученици.

„Радио К2”: Днес получихте много приветствия, приветствие от премиера Бойко Борисов, редица министри бяха тук с вас на вашия празник, от кметове, от областни управители. Как оценявате енергийната политика на правителството?

Николай Вълканов: Енергийната политика на правителството и изобщо, първо ще започнем със Стратегията за минерално-суровинната индустрия, която правителството на премиера Борисов прие. Ние сме една от малкото страни, които имаме стратегия за минната индустрия. Това, пак казвам, е благодарение на правителството на г-н Борисов! Така също и за енергийната стратегия. Тя ще се променя, пак казвам, ние нямаме представа какво ще се случи след 10 години. Знаем само, че ще има нов вид енергии, което е нормално да се случва, но за мен е важно развитието на минната индустрия да продължи с това темпо, с което вървим.

„Радио К2”: Един от приоритетите на правителството е и газовият хъб „Балкан”, какво ще бъде неговото значение за България, за БВП, за икономиката ни?

Николай Вълканов: Това също няма изчисления, но ако отговорим стандартно – огромно! Защото ако през България минава разпределение на нещо, в случая на газ, е изключително добро за държавата. Второ – природният газ навлиза все повече в българската икономика, в индустрията, в бита, така че това е важно.

„Радио К2”: Нашата съседка Турция строи ядрени мощности с Русия, докато ние търсим стратегически инвеститор за „Белене”. Има ли нужда България от АЕЦ „Белене” и има ли риск да изгубим мястото си в клуба на ядрените държави?

Николай Вълканов: Тази тема е сложна, не може да се отговори с едно изречение. В момента България има достатъчно енергийни мощности, които не работят на пълен капацитет. Ние го знаем всеки ден от отчетите, които имаме. Въпросът е какво е бъдещето на една ядрена енергетика. Това е не само български въпрос, той е и европейски въпрос. Българското правителство се съобразява винаги, като дисциплиниран член на ЕС, с европейските директиви. Така или иначе АЕЦ „Белене” зависи от това дали ще има инвеститори, ще има ли пазар на електроенергията, а това са сложни неща.

Снимка: Икономика








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби