Свързани новини

14.08.2018 09:34

Стив Ханке: Турция до 30 дни да въведе валутен борд

Видян 1791 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Американският икономист Стив Ханке препоръча на Турция да реши проблема с обезценяването на националната си валута, като въведе режим на валутен борд. В статия в "Уолстрийт джърнъл" той даде България като пример за успех за прилагането на този инструмент.

"За да направи турската лира толкова добра, колкото златото - или някоя друга солидна валута като еврото или долара, която си избере - Ердоган трябва да въведе валутен борд в рамките на 30 дни. Като част от подобно съобщение той би трябвало да декларира, че междувременно се замразява монетарната база на лирата и че националната валута ще бъде търгувана на свободно определян курс. В края на 30-дневния период ще бъде избран подходящ обменен курс, за да бъде закотвена лирата. Това е процедурата, която използвахме в България, и тя сработи очарователно", пише Ханке.

В статията си той припомня, че през 1997 г. левът е рухнал и инфлацията е достигнала 242% месечно. "Като президентски съветник аз създадох валутния борд, който бе въведен на 1 юли. Така левът стана клонинг на германската марка, инфлацията веднага бе пресечена, лихвите за лева рязко се понижиха, върху българския фиск бяха наложени строги бюджетни ограничения и икономиката процъфтя."

Според Ханке "българската фискална дисцилина и намаляването на задълженията превърнаха страната в звезда на Европейския съюз".

Икономистът твърди, че по негови изчисления в петък годишната инфлация в Турция е достигнала 85% и това не е необичайно за страна, страдаща от висока инфлация през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век и началото на първото десетилетие на този век.

"Колкото и фантастично да звучи - особено за турците - има начин лирата веднага да бъде спасена от спиралата на смъртта и да бъде унищожена инфлацията. Турция трябва да въведе валутен борд." За подобно действие не се изискват никакви предварителни условия и въвеждането може да стане много бързо, няма нужда преди това да се реформират държавни компании и търговията, допълва професорът по приложна икономика към университета "Джонс Хопкинс".


Източник: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.