Свързани новини

13.08.2018 15:48

България остава без Търговски регистър неясно докога

Видян 1849 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вече пети ден Търговският регистър (ТР) към Агенцията по вписванията е недостъпен и вписването на промени в търговски дружества и юридически лица с нестопанска цел е невъзможно. От обясненията на агенцията, която е под шапката на Министерството на правосъдието, не става ясно кога и дали въобще регистърът ще бъде възстановен и ще заработи отново. В неделя вечерта оттам съобщиха, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС. Първоначалното изявление в петък беше, че става въпрос за технически проблем, който според поддържащите фирми и IT специалистите на агенцията ще бъде отстранен до 8 часа. В понеделник от министерството заявиха, че докато тече проверката, няма да дават изявления по темата, пише Капитал.


"Приложен е авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенцията по вписванията, както и от други държавни ведомства", се казва в съобщението на агенцията от неделя вечер.


Източник на Капитал от IT бранша коментира, че повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в ТР от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами.


Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване.


Това е поредният проблем с регистъра от началото на годината. През пролетта, основно заради недомислена законодателна промяна, вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни.


Директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди това тя беше член на КЗК. До този момент нито Даскалова, нито Цецка Цачева са коментирали публично ситуацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей