Свързани новини

13.08.2018 09:49

Горанов защити агенция Митници за сключения с Очите договор

Видян 1828 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Ако президентът е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би имал от това, каза във Варна министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Фокус". Горанов бе спешен да отговори задочно на президент Румен Радев, който по-рано обвини "висши чиновници от ГЕРБ" за спечелване на обществената поръчка на Агенция "Митници" от фирма, свързана с Димитър Желязков – Митьо Очите. Договорът по поръчката е сключен по време на служебния кабинет назначен от Радев.


Президентът посочи, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. Той говори и за обвиненията, че назначеният от него служебен кабинет е сключил договор за охрана с фирма на арестувания в Истанбул Желязков.


"Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии - за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура - от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета "Борисов 2". Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали. Изводът е ясен - следващият път, ако има такъв, всички вън", заяви държавният глава.


Горанов припомни, че поръчката е обявена от Митница - Бургас през март 2016 година и приключила през февруари 2017 година. "Цитираната напоследък фирма печели три от обособените позиции, свързани с охрана на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност 2 520 лева за две години за охрана с технически способ. В случая въобще не намирам мотивите за толкова остра реакция от страна на държавния глава", каза Горанов. После добави, че независимо, че неговата политическа позиция, йерархично е доста по-надолу от тази на държавния глава, той е длъжен да защити колегите си от Министерството на финансите.


През последните над 25 години в Министерството на финансите са назначавани и са работили само експерти, каза Горанов, които според него, не само през последните години, но и през цялото време на прехода гарантирали финансовата стабилност на държавата.


"Обществената поръчка е подписана действително по времето, когато е работило служебно правителство, но аз не приемам атака срещу българската държавна администрация и особено тази на Министерството на финансите, в случая на Агенция "Митници", каза Горанов.


"Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП", попита риторично Горанов и си отговори: "Не трябва да го казвам, защото държавните служители в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на БСП или на президента". Според него началникът на отдела за обществени поръчки е добър служител, който работи в агенцията повече от 20 години.


"Моето недоволство от реакцията на президента идва от това, че се атакуват институции. Моето разбиране e, че те работят добре и не може да се гради здрава държава с добре функциониращи институции на база на противопоставяне на висш държавен политик - в случая държавния глава, на държавната администрация, независимо под ръководството на кое правителство работи", заяви министър Владислав Горанов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни