Свързани новини

09.08.2018 09:47

Каракачанов: Външно да реагира незабавно за скандала със Зоран Заев

Видян 1476 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов остро осъди думите на македонския министър – председател Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско. В интервю за ПИК, Каракачанов призовава Министерство на външните работи да се задейства незабавно. „Защото така се получават двойни страндарти. Ние говорим за общо честване на общи дати от общатата ни история. Затова случаят не трябва да се отминава“, казва той.


Вицепремиерът обясни поведението на Зоран Заев с така: „Явно това е типично балканска черта в политиката - мненията да се променят на 180 градуса. В Благоевград той дори каза "Илинденско-Преображенското въстание". Ако Заев наистина вярва в това, което в последствие е казал, че въстанието е македонско, му препоръчвам да прочете история“.


И продължава: "Ако книгата на "македонеца" Христо Силянов, който е деец на ВМРО и непосредствен участник във въстанието, му е много дебела за четене, може да вземе писмото на Даме Груев. То е писано от главния щаб на въстанието по време на въстанието като призив към българското правителство и там пише, че ако иска да се запази българското население в Македония, то трябва да се притече на помощ на своите братя българи в Македония с оръжие. Това е официален документ, който му беше подарен от кмета на Благоевград, но явно не го е прочел.


Може да прочете и световно известния археолог Артър Еванс, който в 1903 г. пише, че няма македонско, а българско въстание, защото в Македония има малко гърци, турци, албанци и власи, но мнозинството от населението е българско“.


Според Красимир Каракачанов, македонският премиер е атакуван остро в страната азаради подписания договор за добросъседство и по този начин се опитва да се измъкне от критиките. „Това обаче не може да е оправдание, защото истината стои над дребните политически игри. Най-чистият вариант беше той да каже истината – че Илинденско-Преображенското въстание е общо за двете държави“, казва лидерът на ВМРО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се