Свързани новини

08.08.2018 14:31

ЧЕЗ също обжалва спирането на сделката с Инерком

Видян 1378 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководството на ЧЕЗ в Чехия също е обжалвало решението на КЗК да спре сделката за българския бизнес на компанията. Това стана ясно от думите на главния финансов директор на ЧЕЗ Мартин Новак в интервю за чешката информационна агенция СТК. От ВАС също потвърдиха информацията, съобщава в. "24 часа".


Според Новак съображенията на КЗК, че сделката ще допринесе за доминантна позиция на "Инерком" на българския пазар, което ще доведе до негативни последствия за конкуренцията, са неоснователни. Припомняме, че КЗК видя възможност за монопол на фотоволтаичния пазар, където обаче "Инерком" и ЧЕЗ събират обща общност от 26 мегавата при пазар от 1043 мегава. Новак подчертава и, че "Инерком" е завела жалба отделно и действията на двете компании не са общи. Ситуацията в България ще бъде допълнително анализирана от ЧЕЗ през есента, допълва още Новак.


Става ясно и, че ЧЕЗ все още не преговаря с другия кандидат за българския си бизнес - India Power. "Засега сме се спрели на “Инерком", това е основният кандидат, победителят в надпреварата. Ако нещата се променят, разбира се, имаме и друг кандидат. Но да се говори за това днес, е твърде прибързано", заявява Новак. Припомняме, че името на India Power като възможен купувач на активите на ЧЕЗ в България се появи още преди да гръмне новината за интереса на Гинка Върбакова. Тогава беше посочено името на компанията Future Energy - компания регистрирана в България, но тя реално фалира, след като ѝ беше отнет лицензът за търговия на българския енергиен пазар. Според вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш "Лидове новини", българо-индийският консорциум, който е наддавал за българския бизнес на ЧЕЗ, е предложил повече пари от фирмата на Гинка Върбакова - 355 млн. евро, но с плащане за 5 години, докато офертата на "Инерком" била парите да се платят за 9 месеца, макар и да са по-малко - около 340 млн. евро. В консорциума влизаха Future Energy от българска страна, където съдружници са Валентин Христов и фирмата му "Аксис 7", а от индийска – India Power. В началото на декември миналата година обаче Future Energy загуби лиценза си на енергиен търговец, защото не успя да изпълни договорни задължения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец