Свързани новини

08.08.2018 13:27

Борисов: Контрабандата на цигари е паднала на 5,8%

Видян 2104 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса. Предупреждавам ги и ги съветвам да не отиват да жънат, наблюдаваме ги от горе и ги чакаме. Наблюдаваме нивите и чакаме да ги ожънат, за да има доказателства за пред съда, за да покажем, че не е израсъл на самотек“, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на ново изследване за контрабандата на цигари в България за първото тримесечие на 2018 г., предаде Фокус.
„Предупреждавам ги, защото по-добре да знаят и да не се вкарват в затвора. Положили са труд, садили са го, но да не го прибират. Моят съвет към главните жътвари е това. Добре сме се подготвили“, посочи министър-председателят.
Той обясни, че министърът на културата Боил Банов му се обадил и му е съобщил, че в Пловдив е разкопана нова могила. „Нещо уникално били намерили, но нека да видим. Така че това, което правим и за културно-историческите паметници, е много. Видяхте, китайския премиер като видя тракийското злато, не можем да го дръпнем от витрината. И сега ходи и го разправя по цял свят“, коментира Борисов.


  "Контрабандата на цигари е паднала на 5,8%, имаме 77 задържани трафиканти, от които и деца", заяви още Борисов.
"Преди година и половина решихме всяка сряда с главния прокурор, с шефовете на „Митници“, на МВР, на данъчните да провеждаме една оперативка, на която отчитаме изминалата седмица и планираме следващата. Така че личното ангажиране на прокуратурата с тази тема има съответния резултат и води до бързо реагиране на отделните звена по райони. Много пъти съм си признавал, че няколко години наред не успяхме да намерим формула да накараме „Митниците“, МВР и данъчните да си споделят информация и това става с ново звено в ГДБОП – там може да се открие всякаква информация“, каза още Борисов и посочи, че се получава двоен контрол и много бързо се реагира.
„В пари разликите между нас и Италия например са в стотици милиони, а може би и милиарди. Така че приходите в бюджета на държавата от контрабанда ни позволиха да направим много и в социалната сфера, и за заплатите на МВР, и на учителите, и на служителите на затворите, за въоръжение и техника, за пенсионерите по Коледа и Нова година, 15 млн. повече и за БАН – не знам сега защо се карат, 10 млн. лв. повече за Софийския университет, миналата седмица милиони дадохме и за метрото в София, за общините – за всяка махала да се направи обреден дом, игрище, път, детска площадка и т.н. Има места на които дори не е имало път, а сме дали“, коментира Борисов.
Той посочи, че числата са като човека. „Когато отслабва, в началото е лесно, а след това всеки грам е труден. С една дума данните не се бият, те се надграждат и са в тенденция вече повече от година да вървят в тази посока и нямаме намерение да отстъпваме. И в горивата с новите промени също ще изсветлее още. Съпротивата не беше малка. Тази приказка "аз съм малка частна петролна компания" – няма истина в нито една от думите, а така говореха някои. Минимумът, който трябва да се събере е поне 200-300 млн. лв.", коментира Борисов.
"Това, което установихме, че тези 5,8%, които са отчетени като контрабанда, много се опитват да ги пласират – през интернет, през кораби. 77 задържани трафиканти и превозвачи имаме, като 16-17 от тях са деца – използват ги, за да ги превеждат до депа. Като се тегли чертата, е повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се подобрява качеството на живот. Плюс конкуренцията – дава се възможност на родното производство да се развие по-добре“, обясни Борисов.
По данни на компанията, която е извършила проучването, събирането на опаковките от цигари се е извършило в периода февруари – март 2018 г. Резултатът показва 5,8% потребление на цигари, непредназначени за българския пазар. За справка - за последното тримесечие на 2017 г. делът е бил 6,6% (тогава имаше скок от 0,6%), което показва, че с 0,8 процентни пункта е спаднала контрабандата на цигари.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 AnonimenОчите 30.06.2019 14:08

    Незнам за какво реват пенсионерите-ТОЙ им дал по 6-7лева,ДИГНАЛ им ток,парно,топла вода,какво е това да се къпят всеки месец!!!Я погледнете Румънците вигнали пенсиите с някакви 10%,и намалили тока само с някакви 3,5%.Какво като сме най-бедните в Европа,но имаме стабилност,имаме излишък 2 МИЛЯРДА и то от контрабанда !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали