06.03.2009 12:02

Букурещ: Зиколов остава в ареста!

Видян 1855 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият касационен съд в Букурещ отхвърли жалбата на заподозрения в шпионаж български гражданин Петър Зиколов и на румънския подофицер Флоричел Аким, предаде Дойче веле, цитирани от БГНЕС.


В жалбата си двамата заподозрени настояваха да останат на свобода, докато продължава разследването. Съдът обаче отхвърли това искане, а на Зиколов не помогна и фактът, че след юни 2008 година е сътрудничил на румънските тайни служби. Оказаната помощ при разкриването на схемата за изнасяне на данни от министерството на отбраната обаче би могла да намали евентуалната присъда на Зиколов наполовина. След вчерашното решение на съда двамата ще останат в ареста в продължение на 29 дни, считано от деня на задържането им, след което отново ще могат да обжалват. Все още не е напълно ясно за кого са били предназначени строго секретните документи. Впечатление прави противоречието между мотивацията на съда при арестуването на двамата заподозрени и данните, изнесени от прокуратурата. Съдът мотивира решението си с това, че случаят касае аспекти, които имат връзка с националната сигурност.
В същото време обаче румънските служби заявиха, че знаят за този случай още от 2005 година, и че след тази дата те са контролирали достъпа на Аким до документите на министерството. Следователно аргументът за задържането би трябвало да е невалиден, при положение че още през 2005-та или поне през 2008 година (времето, в което Зиколов сътрудничи на румънските служби) изтичането на секретни документи би трябвало да е било прекратено. В този смисъл потвърждаването на мярката за задържане под арест би могло да означава, че по този случай остават неразкрити пред медиите подробности. Не е изключено информацията да е изтичала и в други посоки. Единствената държава, спомената в обвинението като възможен поръчител на информациите, е Украйна. Медиите в Румъния обаче продължават да не изключват възможността Русия да е била крайната дестинация на секретните документи. Вестник „Котидианул” търси аргумент за подобен сценарий в роднинската връзка между Петър Зиколов и ген. Васил Зикулов, който през годините на комунизма е доставял на КГБ данни за Румъния.
Така или иначе кризата в отношенията между Букурещ и Киев вече е съвсем реална и заплашва да се задълбочи. След обявяването на украинския военен аташе за persona non grata в Румъния, председателят на парламентарната комисия за отбрана и сигурност на Украйна заяви, че тази стъпка е „несправедлива и неприятелска”, а външното министерство в Киев заплаши, че в отговор ще бъдат експулсирани двама румънски дипломати. Не трябва да забравяме и скорошните напрежения между двете страни. Само преди месец съдът в Хага реши спора между Украйна и Румъния за граничната акватория в Черно море в полза на Букурещ. Малко след това президентът Бъсеску отложи заплануваното си посещение в Украйна без да аргументира ясно решението си. На фона на това напрежение продължава и разследването по случая Зиколов – Аким.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще