Свързани новини

06.08.2018 09:29

Най-старото българско кино: днес изоставено, утре – превърнато в магазини

Видян 1564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа е на път да се превърне в офис сграда. Салон „Цанко Церковски” не е обявен за паметник на културата от национално значение, макар да е построен през 1908 г., в него да е била премиерата на първия български филм „Българан е галант” и до 1944 г. всички нови родни ленти да са се прожектирали първо там.

Статутът обаче е „паметник от местно значение” т.е. собственикът е длъжен да запази само външния облик, но не и предназначението на сградата. Той е частен от 2001 г., като последната продажба е на стойност 1,2 млн. евро. Отдавна киното не работи.

Бившият директор на Националния филмов център Георги Чолаков от години се бори то да стане паметник на културата от национално значение.

Той посочи, че сградата може да се стопанисва и управлява от МК или НФЦ.

От културното ведомство обаче признават, че процедурата е бавна и междувременно собственикът „Кохав Дивелъпмънт” работи по проект за превръщането на киното в търговски център с магазини и офиси. Фирмата няма контакти, собственик е на друга, от която излизат имената на граждани с грузински имена. Те официално не са коментирали намеренията си.

Чолаков изрази надежда, че процедурата няма да се проточи до подпалването на сградата, както вече на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 г. собственикът просто забранил на експерти да разгледат сградата и така процедурата забуксувала.

„Може би МК наистина чака да се подпали тази сграда и да бъде унищожена”, коментира той.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог