Свързани новини

02.08.2018 14:08

Фандъкова спасява Арената на Сердика от застрояване

Видян 2044 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Кметът на София Йорданка Фандъкова направи възможно най-накрая наистина да започне работа по разкриването на Арената на Древна Сердика, по-стара и по-интересна от античния театър в Пловдив, която 20 г. не може да се експонира и да носи милиони приходи от туризъм заради проблемите, които създават собственици и наематели на околните сгради. Чашата на търпението преля намерението на държателите на галерия Юзина - малката красива сграда зад Двореца и до грозния билдинг на британското посолство на ул. Московска, да надстрои офиссграда над едноетажната сграда. Според съгласувания с Министерството на културата проект зданието трябва да бъде 7-етажно. Възложител е Студио Плакат, което е рекламна агенция. Имотът попада в границите на археологическия резерват Антична Сердика и Средновековен Средец. За да спаси сградата, кметът е издала заповед да се изгради цялостна концепция за разкриването на амфитеатъра, който се простира между ул. Московска и бул. Дондуков, нещо, което трябваше да е сторено още преди близо две десетилетия от тогавашния кмет Софиянски.  За целта не само няма да има строеж на Юзина, а голямата част от терена на Арената - сега собственост на НЕК, а значи на Министерството на енергетиката, ще бъде прехвърлен на Столичната община. Това е договорено на изискана от Фандъкова среща при премиера с ресорните министри на културата и енергетиката. Кметът на София изясни още, че са наложени 16 големи санкции за неподдържане на имоти, които са паметници на културата. За някои като прочутата къща на Фингов и къщата, където под наем е живял Яворов до Раковски 134 - историческата централа на СДС, глобите достигат 100 000 лв. Освен тях, са изискани и планове за реставрация на знаковите имоти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Чоки 30.06.2019 14:08

    На тази женица не трябва да се вярва - справка обещанието й да се спаси трасето на трамвай 6.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Един човек предлагаше да я вържат за автобуса за Самоков. Нека да стои преди това/ако е съгласен/48 часа на позорен стълб на Сан Стефано № 2. Да размисли защо са трите кола до лампата, които затварят вход на 90 години и защо от север има още три кола в чужда собственост за гараж на държавна площ.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови