Свързани новини

26.07.2018 15:07

Юнион Ивкони ще получи 5 млн. лева от СО заради 150 съдебни дела

Видян 3198 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Юнион Ивкони, акционер в която е доскорошният депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов, ще получи от Столичната община 5.2 млн. лева по инзвънсъдебно споразумение за 150 дела, които фирмата е завела. От тях общината вече е загубила 25 с решение на последна инстанция, по 50 текат производства, като юридически анализ е показал, че фирмата ще спечели всички дела, съобщава Дневник.


Причината е, че фирмата е имала договор с общината за линии от градския транспорт от 2007 до 2015 г. През целия период Столичната община обаче не е плащала индексациите по договора. "Юнион Ивкони" е завеждала дело за всяко неполучено месечно плащане.


Договорът между общината и фирмата е сключен от тогавашния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов. Той беше уволнен от поста, след като изтече запис на разговор между него и транспортни предприемачи ("Юнион ивкони" на Константинов, "Карат С" на Миролюб Столарски" и "МТК" на Росен Илиев), на която се обсъжда разпределянето на автобусните линии в столицата. След него на поста беше назначен Любомир Христов, който също беше освободен през 2016 г., заради съмнения за корупция.


През 2016 г. в общината се създава работна група, в която влизат общинските съветници Андрей Иванов (ГЕРБ), Прошко Прошков (независим) и Иван Таков (БСП). Възложените от групата юридически и икономически анализи са показали, че общината няма шанс срещу фирмата и ще бъде осъдена по всички дела, като освен това се е очаквало "Юнион Ивкони" да заведе и още.


При представянето на предложението за споразумение в комисията по транспорт днес Прошков каза, че пълният размер на задължението с лихвите е 7.2 млн. лева. След преговори и приспадане на задължения от 422 хил. лева, които фирмата е имала към общината, страните са се споразумели за 5.2 млн. лв.


През октомври 2017 г. автобус на фирмата се обърна на автомагистрала "Тракия" през нощна в района на Стралджа. При инцидента пострадаха 17 пътници. През април тази година, отново на същата магистрала, автобус на "Юнион Ивкони" катастрофира в посока София в района на Вакарел. При инцидента загинаха шестима души, а 26 бяха ранени.


Ивайло Константинов управлява фирмата от 1992 г., се вижда от сайта на партия ГЕРБ. През март той излиза от управлението й, но запази собствеността си, заради влизането си в парламента, който напусна през декември. Преди това е председател на общинския съвет в Дупница, а сега е координатор на партия ГЕРБ в града.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци