Свързани новини

25.07.2018 11:29

Увеличават с 9.05 лв. помощта за отопление за хора с увреждания

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече хора с увреждания ще имат достъп до целевата помощ за отопление през зимния сезон, обяви от парламентарната трибуна социалният министър Бисер Петков, предаде БНР.


„Очакваме над двеста хиляди лица и семейства да заявят ползването на тази помощ. Конкретното - в размер на 374.15 лв. за целия отоплителен сезон, който е с 9.05 лв. - повече от миналогодишния размер. Това отчита повишената цена на електроенергията от първи юли тази година, която служи като база за определяне на размера на тази целева помощ“.


Заявленията за енергийна  помощ се подават  до 31 октомври.


Пред депутатите социалният министър потвърди, че средата на септември ще бъде внесен и законопроект за социалните услуги.


   Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание в началото на септември. Това потвърди от парламентарната трибуна социалният министър Бисер Петков. Той представи пред депутатите подготовката на законодателни промени за гарантиране на правата на хората с увреждания.


„Предвижда се изготвянето на нов вид оценка на индивидуалните потребности на лицата с увреждания. Като чрез тази оценка се установява вида на необходимата подкрепа на човека с увреждания и в индивидуалната оценка се определя конкретно вида интензивността и формата на социална подкрепа, която ще ползва човекът с увреждания. В проекта на Закона за хората с увреждания е заложено регламентирането на финансова подкрепа в зависимост от потребностите на хората с увреждания, установени в индувидуалната оценка. Финансовата подкрепа се състои от два компонента - месечна финансова подкрепа и целеви помощи“.


Според министър Петков работата по закона е затруднена, след като  майките на деца с увреждания са напуснали последното заседание за подготовка на измененията.


„В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общоприемливи решения“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева