Свързани новини

24.07.2018 13:22

Огненият ад в Гърция взе десетки жертви, българка е настанена в болница

Видян 2245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Огненият ад в съседна Гърция взе десетки жертви в района на Атина. Големите горски пожари отнеха живота на най-малко 60 души край гръцката столица, съобщи бТВ.  Властите очакват броят им да се увеличи още, защото много хора се водят в неизвестност. Сред жертвите има няколко деца, които със семействата си са опитвали да напуснат опожарените райони в жилищните предградия. Още 26 тела на загинали от пожарите хора бяха намерени близо до Рафина. По информация на посолството ни в Атина българска гражданка е пострадала в следствие на пожарите в района на гръцката столица. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без опасност за живота. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Дипломатическата ни мисия е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в готовност да окаже необходимото съдействие.
 Повечето жертви са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави говорителят. Ранените са над 104, 11 от тях тежко, 16 от пострадалите са деца. Обявено е бедствено положение.Пожарите избухнаха вчера и се разраснаха много бързо заради силните ветрове и високите температури, достигащи 40 градуса. Пламъците са унищожили стотици къщи и автомобили.


 "Време е за борба срещу пламъците", заяви по-рано премиерът Алексис Ципрас, който съкрати посещението си в Мостар, в Босна, за да се върне в Атина. ТАСС цитира премиера, че пожарите са извън контрол. Той добави, че 600 пожарникари са били разгърнати вчера по трите огнени фронта.Два от тях са продължили да се разрастват през нощта около Мати и на около 55 км от западно от столицата, близо до Кинета, покрай магистралата към Коринтския канал.Спасителните операции по въздуха, с участието на осем самолета и девет хеликоптера, са прекратени през нощта. Ципрас изрази тревога от едновременното пламване на пожарите, което породи предположения, че може би те са криминални, посочва АФП.


 "С напредването на спасителните работи има опасност да бъдат открити нови жертви, нощта ще бъде дълга", каза служител на пожарната. Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти. Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер по повод на възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.Според генералния секретар на Гражданската защита Янис Капакис пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави ситуацията екстремна. Температурите в Гърция достигат 40 градуса по Целзий и според метеорологичната служба условията ще останат трудни и днес. До момента няма данни за загинали или пострадали български граждани. В посолството ни в Атина е сформиран кризисен щаб в помощ на наши сънародници, ако се окажат в беда.


 


Снимка: ЕРА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но